Baudin på offensiven – ställer krav på Löfven

avAnette Holmqvist

1 av 6 | Foto: Marcus Ericsson / TT
Förbundsordförande Tobias Baudin talar under fackförbundet Kommunals kongress i Folkets hus i Stockholm på fredagen.

Räkna med bråk framöver, Löfven.

Kommunals nyvalde ordförande Tobias Baudin presenterade sig direkt – genom att sätta stenhård press i fyra krav på regeringen.

– Vi ska aldrig ducka för Socialdemokraterna, slog han fast i sitt installationstal.

Det svingades rejält både åt höger och vänster när Tobias Baudin, 41, höll sitt linjetal inför medlemmarna på Kommunals kongress. Baudin, fram till nu vice ordförande i LO, valdes till Kommunalbas efter att ha besegrat valberedningens favorit Berit Müllerström i slutomröstningen.

Krävde högre löner för kommunalare

I sitt tal deklarerade Tobias Baudin att han är feminist och fokuserade på frågor om jämlikhet, ökade klyftor och bristande rättvisa på arbetsmarknaden i fråga om arbetsmiljö och löner.

Han riktade en uppmaning direkt till alla arbetsgivare i välfärden.

– Anställ välfärdens arbetare på heltid. Lämna det otidsenliga och kvinnofientliga deltidsmissbruket. Var modiga. Ta ansvar. Inget annat duger, sa han och fick applåder.

Baudin gav exempel på hur kvinnorna drabbas.

– En kvinna i ett arbetaryrke, hennes faktiska lön är 17 900 kronor före skatt. Det är bara 73 procent av lönen som en man har i ett arbetaryrke, slog han fast.

Tobias Baudin målade upp ett Sverige som stannar utan Kommunals medlemmar, yrkesgrupper som undersköterskor, personliga assistenter, busschaufförer och brandmän. Och krävde löner som motsvarar deras betydelse.

– Deras arbete är faktiskt ovärderligt i ett modernt samhällsbygge.

Satte press på Löfven

Men Tobias Baudin passade också på att kritisera arbetarrörelsens politiska ben, Socialdemokraterna. Han slog fast att Kommunal under hans ledning aldrig kommer att tveka om att även ta fajten med S.

– Att sitta still i båten är ingenting jag tror på. Om det är något arbetarrörelsen behöver så är det mer mod.

Tobias Baudin presenterade dessutom en kravlista i fyra punkter till regeringen och statsminister Stefan Löfven (S).

Han deklarerade att Löfvens löfte om fler enkla jobb nyligen hade gjort honom "oerhört besviken".

– I Sverige konkurrerar vi med kunskap och kompetens, inte med enkla jobb och lägre löner, slog han fast.

Men nye Kommunalbasen krävde också att regeringen ska avskaffa den kritiserade allmänna visstiden, en anställningsform för tidsbegränsade jobb som infördes av Alliansen 2007.

– Den hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Den ger alltför mycket makt till arbetsgivarna på bekostnad av alla som aldrig kan få känna trygghet på arbetsmarknaden.

Vill ha stopp för vinstjakt

Mer pengar till välfärden och ett stopp för vinstjakt och vinstutdelningar fanns bland kraven på Löfven.

– Kommersialiseringen av välfärden måste stoppas. Vinstjakten och stora vinstudelningar sliter på personal och bidrar till skattemedel försvinner iväg i välfärdskapitalisternas fickor, sa Baudin.