Vin-experten: ”Jag älskar det här vinet”

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Restaurangen hyllas för sina vinkunskaper – här ger deras chefssommelier två goda vintips

1 av 2 | Foto: PM & Vänner
Rubén Sanz Ramiro arbetar som chefssommelier på PM & Vänner i Växjö.

Restaurangen PM & Vänner i Växjö hyllas för sina vinkunskaper.

Här berättar chefssommelier Rubén Sanz Ramiro, om två goda viner och vad du kan äta till.

– Jag älskar det här vinet, säger han om sitt vita vintips.

Förra veckan utsågs Sveriges bästa restauranger på White Guide-galan vid Kungliga Operan i Stockholm.

En av vinnarna var Växjö-restaurangen PM & Vänner som fick ta emot priset Årets Vinupplevelse med motiveringen:

”För att med en av Nordens absolut bästa vinkällare som främsta vapen bjuda på ett sommelieri och vinartisteri av världsklass med den dynamik och djup i dryckesurvalen som bara ett väl genomtänkt vinkoncept kan skapa”.

Det här var tredje gången som restaurangen vann just den kategorin. Det är unikt – då ingen annan restaurang har fått priset lika många gånger.

Rubén Sanz Ramiro, är chefssommelier på restaurangen och den som väljer ut vinerna som de erbjuder sina gäster.

Hur känns det att ni ha fått den här fina utmärkelsen?

– Det känns väldigt bra. Det här visar att det jobb som vi gör varje dag är uppskattat. Men för oss är gästerna det viktigaste. Den första prioriteten är våra gäster och att de är nöjda med vårt arbete. Det är det vi fortsätter att arbeta med.

”Folk blev förvånade”

Rubén Sanz Ramiro lämnade New York efter att ha jobbat där som sommelier i tio år för att arbeta i Växjö på PM & Vänner.

Ett beslut han inte har ångrat – han älskar sitt jobb och att få arbeta med drycker av högsta klass.

– Jag visste inte vad Växjö var men jag visste att PM & Vänner hade hög klass på sina viner och det var det viktigaste för mig. Men när jag berättade att jag flyttat från New York till Växjö blev folk förvånade, säger han.

– Just nu har vi 3 700 viner i vår vinlista och vi har 15 000 flaskor vin i vår källare. Det är ett fantastiskt stort antal drycker att arbeta med, berättar han.

”En av mina favoriter”

Restaurangen har hyllats flera gånger för sin mat och dryck i olika sammanhang – i februari fick de för första gången en stjärna i Guide Michelin.

För dig som vill köpa hem något gott att dricka till helgen har Rubén två bra förslag. Först tipsar han om ett franskt vitt vin; Zind.

– Producenten av det här vinet, Domaine Zind-Humbrecht, är en av mina favoriter. Varje år kan man hitta världsklassviner på högsta nivå i deras produktion. Det beror bland annat på deras extraordinära samling av vingårdar och det noggranna arbetet på gårdarna. Deras viner är några av de mest uttrycksfulla som man kan hitta i Alsace, säger han.

”Älskar det här vinet”

Ruben berättar att Zind är ett ovanligt vin, från en av de finaste vingårdarna i Alsace, Clos Windsbuhl i Hunawihr. Den mineralhaltiga jorden i Clos Windsbuhl bidrar till vinets fräschör.

– Jag älskar det här vinet, som en introduktion till de fantastiska vinerna från Zind-Humbrecht.

Hans andra tips är ett rött vin från Spanien; Phincas. Det kommer från David Sampedros vingårdar i Bilar i Rioja Alavesa.

– Det här är gamla vingårdar som tillhör hans familj. David är en av de mest spännande odlarna i Spanien. Han tillhör en ny generation producenter vars viner kännetecknas av elegans, friskhet och renhet av frukt. Det här är en ny typ av Rioja med en unik personlighet. Jag älskar David Sampedros viner, säger han.

Läs mer om vintipsen här intill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN