Kolla - här är Mjao Tse Tung

avEva Buskas

NYHETER

Kissen är stor som en hund.

För mycket hämtmat har gett Kinas svar på Feta Trisse en matchvikt på 15 kilo.

Men än har katten långt kvar till rekordvikt.

Foto: AP
Vilken tungviktare Xu Jirong i Kina är ägare av den här tunga katten. Den väger 15 kilo och har ett midjemått på 77 centimeter. Enligt ägaren är katten inte alls lat utan har blivit fet av hämtmat och kött.

Den kinesiska monsterkatten väger ungefär dubbelt så mycket som en vanlig katt, och har ett midjemått på närmare 77 centimeter.

Enligt ägaren Xu Jirong är det kattens förkärlek för kött framför fisk och för mycket hämtmat som gett den enorma kroppshyddan.

Bor i Kina

Men kissen, som bor i hamnstaden Qingdao i Kina, är långt ifrån ensam om att ha lagt på sig några extra kilon. Enligt amerikanska National Academy of Sciences är en fjärdedel av alla hundar i västvärlden så överviktiga att de löper risk att drabbas av sjukdomar som diabetes och hjärtbesvär. Även bland katter blir fetma allt vanligare.

Inget världsrekord

Och tro det eller ej, den kinesiske kissen är inte tjockast i världen. Faktum är att han inte skulle vara tjockast ens i Sverige. För ett par år sedan blev bondkatten Pelle från Stenungsund rikskändis för sin vikt. Han vägde då 19 kilo.

En fet katt blir ofta lat och orörlig, men Xu Jirong hävdar att hans megakatt är rena vakthunden.

Men eftersom den knappt kan ta sig fram för egen maskin, får man förmoda att ingripandena inte sträcker sig längre än till ett ilsket jamande.