SD tappar i sina starkaste fästen

SAMHÄLLE

Allt färre sympatiserar med Sverigedemokraterna i partiets starkaste fästen i södra Sverige.

Det visar partisympatiundersökningen från Statistiska Centralbyrån.

Samtidigt pekar det uppåt för Socialdemokraterna och Moderaterna.

I tisdags presenterade SCB sin stora undersökning för hösten som visade hur svenska folket skulle rösta om det vore val i dag. Den visade på en kraftig uppgång för Moderaterna och dess partiledare Ulf Kristersson.

Samtidigt visade undersökningen att det i dag finns tre krispartier: Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Dessutom stod det klart att Sverigedemokraterna tappat rejält i opinionen.

11,9 procent säger sig sympatisera med SD

I dag presenterade SCB sin fördjupade undersökning, som visar vilka partier som svenskarna sympatiserar med – alltså inte vad de skulle rösta på. Inte heller den är någon rolig läsning för SD och partiledaren Jimmie Åkesson.

Bara 11,9 procent säger att de sympatiserar med partiet, vilket kan jämföras med 13,5 procent i mätningen i våras. Det är, precis som tidigare, färre som säger att de sympatiserar med partiet än andelen som skulle rösta på dem i dag.

Samtidigt växer andelen som sympatiserar med Moderaterna och Socialdemokraterna. Båda partierna har fler sympatisörer än de som säger att de skulle rösta på dem – vilket ses som en potential att växa.

S och M framåt

Mätningen visar att SD framför allt tappar stöd i sina starkaste fästen i södra Sverige. I Stormalmö sympatiserar i dag 15,9 procent med SD, jämfört med 17,2 procent i maj. I övriga Skåne och Blekinge tappar partiet från 21,3 procent till 17,7.

I Skåne och Blekinge är det framför allt manliga väljare som börjat vända SD ryggen. Samtidigt ökar sympatierna för framför allt S i regionen, men även för M.

Mätningen visar också att Moderaterna har en positiv trend i Stockholms stad och län, där allt fler säger sig sympatisera med partiet. I den förra mätningen var situationen den omvända.

Mätning från Aftonbladet/Inizio: M går framåt 00:46