Åklagaren om människohandelsoffren: ”De har levt torftigt”

avEvalisa Wallin

Fem män har i dag häktats i den omfattande människohandelshärvan i Växjö.

De misstänks ha utnyttjat 25 personer till att tigga och själva tagit pengarna.

– Det har varit eländigt, säger åklagare Anna Palmqvist om offrens situation.

Ytterligare tre personer är sedan tidigare gripna i Bulgarien och väntas bli utlämnade till Sverige.

1 av 4 | Foto: POLISEN

Polisen i Växjö gjorde tidigare i veckan ett tillslag där flera personer greps misstänkta för delaktighet i människohandel. Utredningen fick sin start i och med ett brott som inträffade i april. Då blev en man tvingad att tigga och när han vägrade kördes han ut i ett skogsområde och misshandlades.

Två män dömdes nyligen till fängelsestraff i Göta hovrätt för människorov och grov misshandel. En av männen är också släkt med personer som misstänks i den härva som nu rullas upp.

Fem personer häktade

Det ska handla om flera personer som misstänks för människohandel i både Bulgarien och Sverige som ska ha skett från den 1 januari 2016 fram till den 5 december i år.

Enligt polisen ska de ha tvingats tigga i Växjö, som fungerat som bas, men även på mindre orter som Hultsfred, Hovmantorp och Lessebo. De flesta offren är mellan 20 och 40 år gamla, men det finns även två minderåriga personer i övre tonåren bland brottsoffren.

Det ska handla om miljonbelopp som offren fått ihop och som tagits om hand av de brottsmisstänkta.

Under fredagen hölls häktningsförhandlingar i Växjö tingsrätt och fem personer häktades misstänkta för människohandel eller medhjälp till människohandel. Två personer släpptes på fri fot men är fortsatt misstänkta, och ytterligare tre personer har frihetsberövats i Bulgarien. De har begärts utlämnade till Sverige.

”De har levt torftigt”

De personer som häktats är fem män och samtliga utom en är misstänkta för människohandel i Sverige och Bulgarien. En 28-åring häktades för medhjälp till människohandel. Samtliga häktade har tidigare fått böter för olika trafikförseelser men ska inte vara dömda för allvarligare brott i Sverige.

De häktade och även de två personer som släppts på fri fot har förnekat brott. Men enligt åklagaren är de fortsatt misstänkta.

De 25 brottsoffren ska höras i utredningen och åklagaren vill därför inte ge några detaljer kring hur deras situation varit. Men hon säger att det varit ”eländigt”.

– De har levt torftigt, det har varit dåliga sanitära förhållanden, säger Anna Palmqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Växjö

Bulgarien