Kan bara tolka det som cynisk dimridå

Brenning: Målas ut som hjälte men vad gömmer sig bakom siffrorna?

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist inleder samarbete med Unibet.
HOCKEY

”Unibet och Henrik Lundqvist lanserar ny fond – stöttar den svenska idrottsrörelsen”.

Så vackert presenterades nyheten att hockeystjärnan Lundqvist nu ska plocka pengar ur fickorna på långt fler än bara de med snöpudrade axelskydd.

Men när vi granskar siffrorna kan jag bara tolka allt som en cynisk dimridå för att skydda de inblandade från kritik.

Det finns mycket att säga om spel. Det finns massor av människor som fastnar i missbruk och krossar såväl sina egna som andras liv. Det finns också gott om spelbolag som tar för lite ansvar och cyniskt utnyttjar dessa sjuka människor. Men någonstans är spel också något som alltid förekommit och alltid kommer förekomma.

Spelregleringen är till för att stävja upp branschen och låt oss hoppas att det kommer få effekt. Så att vi kan minimera riskerna och maximera hjälpen till de som ändå drabbas. Kort sagt så att alla tar sitt ansvar.

Inklusive Henrik Lundqvist.

Ett ansvar att inte lura och utnyttja

Jag kan inte sitta här och förbjuda Lundqvist från att göra reklam för ett spelbolag. Jag kan tycka vad jag vill om det men jag måste också respektera att han gör vad han vill med det varumärke han kämpat så hårt för att bygga upp. Vad jag däremot tycker att vi alla kan kräva är att han tar ansvar för de som gör samma varumärke värt så mycket pengar. Nämligen de hundratusentals barn, ungdomar och vuxna hockeyfans som ser upp till honom.

En grundläggande del i det ansvaret är att vara ärlig. Att inte lura eller utnyttja dem.

I dagarna intervjuades 36-åringen av Göteborgs-Posten kring sitt nya samarbete med Unibet, en text som också citerades här i Sportbladet. Hockeymålvakten framställdes då som något av en hjälte för det krav han ställde på spelbolaget för att möjliggöra reklamkampanjen.

– Om det skulle bli tal om ett samarbete så sa jag: Det här vill jag göra. Idrotten har betytt mycket för mig. Jag sa vad jag tänkte och vad jag ville göra. Jag lägger in en halv miljon – och vill att ni matchar det. Och så valde Unibet att matcha mitt bidrag.

De bildade fonden 30/30 där Unibet och Lundqvist årligen i tre år ska dela ut 30 000 kronor till 30 idrottsföreningar för att – som Lundqvist säger i ett pressmeddelande – ”kunna ge någonting tillbaka till idrotten”. Det om något måste ju vara att ta ansvar, eller hur? Men låt oss granska siffrorna lite.

Henrik Lundqvist årslön från New York Rangers är 67,5 miljoner kronor. Kindred Group, som äger Unibet, gjorde 2018 ett resultat efter skatt på över 1,5 miljarder kronor.

Nu skänker de alltså 900 000 kronor tillsammans. 450 000 kronor var. 0,67 procent av Lundqvists årslön. 0,03 procent av Kindreds årliga vinst.

Som att skänka 108 kronor

Det är i Lundqvist fall som om en person med en månadslön på 30 000 kronor (alltså 360 000 om året) skulle skänka 2400 kronor. I Unibets fall som om samma person skulle bidra med 108 kronor.

Henrik Lundqvist gör andra saker för välgörenhet som är värda att applådera. Han har till exempel en egen välgörenhetsrörelse som enligt GP skänkt miljonbelopp till Ronald McDonald-huset i Göteborg.

Men just den här insatsen för ”att kunna ge något tillbaka till svensk idrott” kan jag bara tolka som en sak. En cynisk dimridå för att skydda varumärket Henrik Lundqvist från kritik för att han samarbetar med den just nu så kontroversiella spelbranschen.

Att han gör det är en sak, men stå då upp och förklara varför. Berätta varför du känner att det är rätt för dig att bli reklampelare för Unibet. Peka på att nästan alla klubbar (och svensk sportmedia) redan valt den vägen. Påminn alla om att hela den svenska idrotten faktiskt är uppbyggd med (Svenska Spels) spelbolagspengar. Var ärlig.

Gör mer än gärna en insats för svensk idrott men om vi förväntas stå här och applådera den tycker i alla fall jag att den ska vara mer betydande än den här 30/30 fonden.

De här 450 000 kronor Lundqvist skänker är inte bara mindre än det vi kan anta att Lundqvist får av Unibet för samarbetet. Det är även nästan 600 000 kronor mindre än den summa Lundqvist spelade ihop bara under uppvisningsmatchen All Star Game häromveckan.

– Jag tror jag ska köpa en bil för de pengarna, sa 36-åringen då.

Det var i alla fall ärligt.

Följ Sportbladet på Instagram 00:58

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM