Så många såg Melodifestivalens andra deltävling

Fler tittare än i fjol – men färre än premiären

avCornelis Rikken

Malou Prytz och Hanna Ferm & Liamoo blev kvällens stora vinnare i den andra deltävlingen av Melodifestivalen.

Nu avslöjas hur många som bänkade sig i tv-sofforna.

I lördags gick Melodifestivalens andra av totalt fyra deltävlingar av stapeln i Malmö.

Kvällens stora skräll var att 15-åriga Malou Prytz tog sig direkt till final med sin låt ”I do me”. Även Hanna Ferm & Liamoo gick direkt till final, medan Vlad Reiser och Andreas Johson skickades till andra chansen.

Totalt bänkade sig 2 924 000 tittare framför SVT1, visar de preliminära siffrorna från MMS, vilket innebär 71,6 procent av alla tv-tittare och 79,1 procent av tv-tittare i åldern 20–59 år.

Jämfört med i fjol är det ett litet uppryck då 2 907 000 personer tittade på den andra deltävlingen av underhållningsprogrammet. Hur många som valde att titta på SVT Play får vi veta först om några dagar.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Jan Malmsjö åkte ur

Trots upprycket är antalet tittare det lägsta på åtta år om man bortser från förra årets bottensiffror.

2010 var det bara 2 823 000 personer som valde att titta på den andra deltävlingen, men mellan 2011 och 2017 har tittarsiffrorna hållit sig ovanför tre miljoner-strecket.

När Melodifestivalens första deltävling hölls förra helgen syntes ett även då ett tapp i tittarsiffror jämfört med 2018, något som inte verkade oroa SVT.

– Vi är väldigt nöjda med att över tre miljoner tittare bänkade sig för att se premiären av årets Melodifestival, sa Peter Nyrén, programbeställare på SVT, då.