Då: petad – Nu: matchhjälte

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN
Sander Svendsen avgjorde mot Varberg.

Förra säsongen var han petad.

I vintras såg yttern ut att lämna.

Men mot Varberg blev Sander Svendsen målskytt när Hammarby slog Varberg med 3–0.

– Det är ett år sedan jag gjorde mål. En obeskrivlig känsla, säger norrmannen och berättar om sin framtid i klubben.

Hammarby tog ledningen tidigt hemma mot Varberg. Jeppe Andersen tog in bollen på mittplan, tittade upp och slog en precis stickare till Simon Sandberg som löpte i djupet. Högerbacken slog i sin tur precist in bollen i straffområdet och Nikola Djurdjic kunde raka in 1–0 till Hammarby. Bajen var stundtals dominanta i den första halvleken, men hade också problem i perioder.

Superettanlaget Varberg utnyttjade vid flera tillfällen slarv i Hammarbys passningsspel och skapade en handfull chanser. Närmast kom Robin Book som träffade stolpen efter att Varberg vunnit boll högt upp i planen.

”Vi spelar inte bra”

I pausen var mittbacken David Fällman irriterad.

– Vi spelar inte bra. Vi tar dumma beslut och springer inte tillräckligt, säger mittbacken.

Framför allt var Fällman irriterad över det slarviga passningsspelet och att bortalaget tilläts skapa flera chanser.

– Vi är inte riktigt med. Men vi ska bara vinna en sån här match. Det handlar egentligen inte om vår taktik utan om motivation och inställning. Har vi det så vinner vi matchen, men det har inte varit riktigt där än.

Svendsen dödade matchen

Efter paus då?

Nja. Då ägde Varberg en stor portion av bollinnehavet och Hammarby tvingades försvara sig rätt långt ner i banan. Det öppnade å andra sidan upp för giftiga spelvändningar. Efter 56 minuter skyfflade Nikola Djurdjic upp en boll med vänsterfoten mot en framstormande Sander Svendsen. Norrmannen löpte sig fri, fintade bort såväl mittback som försvarare och skickade in bollen i öppet mål till 2–0.

– Förra året så sköt jag bara och hoppades att bollen skulle gå in. Nu har jag tränat på att ta mer tid på mig, säger Svendsen.

Svendsen hade ett tungt 2018 och förde en anonym tillvaro i laget när Hammarby jagade SM-guld. Stefan Billborn satsade hellre på andra spelare och en frustrerad 21-åring fick mest nöta bänk.

– Min syn är att 2018 varit totalt misslyckat för mig. Jag hoppas att Hammarby, alla runt klubben och supportrarna fattar att det här inte funkar ett år till, sa Svendsen till Sportbladet i december.

Första målet på ett år

Mycket tydde då på att han skulle lämna klubben. Så har det dock inte blivit och mot Varberg blev norrmannen alltså målskytt (för första gången på ett år!) och stod i det stora hela för en stark insats.

– Det är ett år sedan jag gjorde mål. Som anfallare... jag behöver inte ens säga hur mycket det betyder för mig. Jag har jobbat så hårt förra året och nu i december och januari. Att få igen det och spela och göra mål gör allt slitet värt det.

Svendsen garanterar inte direkt att han blir kvar i Hammarby, men att han hoppas på det. Efter matchen betonar han gång på gång ”att han vill spela fotboll” och att det är viktigast.

– Hammarby är öppna med att de vill att jag ska få spela fotboll. Det vill jag med. Jag har varit klart med att det inte får bli ett 2018 igen. Jag är en Hammarbyspelare just nu och jag är glad över att få spela fotboll här. Jag ska bevisa för tränaren och fansen att jag har något här att göra.

Slutresultat: 3–0

Sportchefen Jesper Jansson menar att det varit en del diskussioner om Svendsen under vintern, men att klubben fortfarande hoppas på norrmannen.

– Vi vill skydda vår investering.

I de absoluta slutminuterna såg Mats Solheim till att slutresultatet blev 3–0 genom att rulla in 3–0 i öppet mål efter en hemmakontring.

Tränare Stefan Billborn var totalt sett inte nöjd med insatsen.

– Jag tycker inte riktigt att det är någon spelare som övertygad. Det är ett orättvist slutresultat med 3–0 till oss i dag. Kollektivet fungerade inte.

I gruppens andra match vann Dalkurd mot Eskilsminne med 2–0.

▪▪▪ Minianalys från Hammarby-Varberg

Första halvleken

Hammarby är fortsatt blixtsnabba i spelvändningar och kontringar när de väl sätter fart på bollen. Simon Sandberg fyllde sin vana trogen ständigt på längs högerkanten och serverade in mackor till anfallsspelarna. Högerspringaren är en av seriens bästa ytterbackar när det gäller att ta sig fram i planen, men noterades ändå bara för två assist i allsvenskan förra säsongen. Där finns förbättringspotential.

Bajens passningsspel var inte precist hela tiden. Tvärtom. Bajen var märkligt slarviga med bollen och tappade den i farliga lägen vid flera tillfällen på ett sätt som förvånar sett till Stefan Billborns lagbygge i grunden är så bolltryggt. Varberg tilläts skapa fler chanser än vad de egentligen kanske förtjänade.

Andra halvlek

Bajen inledde direkt svagt och fick inledningsvis knappt låna bollen mot ett visserligen trubbigt Varberg. Men vad gör det när hemmalaget göra mål på sin första chans efter paus?

Nikola Djurdjic rensade upp bollen med vänstern när ett oorganiserat Varberg tryckte på för en kvittering och Sander Svendsen kunde ensam gasa mot Albin Svensson i bortamålet. Likt Henrik Larsson mot Bulgarien under VM 1994 skottfintade sig Svendsen förbi ett par man i en rapp rörelse innan han placerade in bollen i öppet mål. En välförtjänt fullträff för norrmannen som var en av Hammarbys bästa spelare under matchen. Det är tydligt att Svendsen är beredd att verkligen kämpa om en startplats i laget.

I övrigt glimrade inte Hammarby under den andra halvleken utan fick i stället jobba ganska hårt bara för att freda det egna målet. Att de ändå vann med hela 3–0 är förstås starkt.

Utropstecknet!

Jeppe Andersen spelade på en egen nivå. Får inte lika många rubriker som Serge-Junior Ngouali Martinsson, men dansken spelade på en hög nivå redan förra säsongen och tar verkligen ansvar för Hammarbys speluppbyggnad i Juniors frånvaro. En av få spelare som planerat sina drag redan innan han får bollen och utför sedan sina rörelser med en slags ljuvlig automatik. Helt avgörande för såväl passningsspel som bolltempo. Andersen är den spelaren som absolut inte får bli skadad.

Frågetecknet?

Det skulle väl vara de båda nyförvärven som startade matchen, då. Det finns inget skäl till att vara för kritisk till spelare som gör sina första matcher för en ny klubb, men det bör ändå noteras att ingen av de direkt stärkte sina aktier.

Tim Söderström, mittfältare.

Kämpastark och yvig, men inte helt hundra i vare sig passnings- eller positionsspel. Har fått mycket beröm under försäsongen men mot Varberg saknades den där rätta skärpan. Det är uppenbart att Billborn tror mycket på Söderströms fina kombination av storlek, styrka och driv med bollen men 25-åringen har ännu inte bevisat att han är värd en startplats i ett topplag som Hammarby. Här behöver nog Bajen ytterligare något alternativ, även om kraftpaketet Odilon visade gott gry i sitt inhopp.

Dennis Widgren, vänsterback.

Jämten är ett underskattat och meriterat förvärv. Visade upp ett lugn i passningsspelet under ÖFK:s Europaäventyr som få spelare mäktar med i en allsvensk miljö. Men den första starten för Hammarby var ingen vidare lyckad historia. Widgren visade upp sig från sin mest försiktiga och obeslutsamma sida. Han kan mycket bättre och det är förstås en förmildrande omständighet att det här var hans första match från start i Bajen.

Laddar Matchöversikt
Sportbladets guldmålningar 2006–2018 00:41
Publicerad: