Holländska fansen: Därför skänker vi pengar till Pippi

Heleen Bosma: ”Alla har något de kämpar för i livet och min sak är Pippi”

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Insamlingen till Pippi Långstrump-skådespelarna fortsätter att växa.

Nu berättar holländskan Heleen Bosma om hur allting startade.

– Alla har något de kämpar för i livet och min sak är Pippi.

Allt började med en artikel i den holländska tidningen AD.

I ett reportage berättar Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump i den klassiska filmatiseringen från 1969, om hur det var att jobba som barnskådespelare.

Bland annat öppnar hon upp om faktumet att varken hon eller de andra skådespelarna tjänar några pengar på serien i dagsläget.

Det fick de Holländska Pippi-fansen Heleen Bosma och Marjan Tulp att reagera.

– Jag blev rörd av hennes historia. Alla har något de kämpar för i livet och min sak är Pippi, säger Heleen Bosma.

Hon och Marjan Tulp är gamla kollegor som inte hade hörts på många år. Nu möttes de igen i sin kärlek till världens starkaste tjej.

– Jag såg att hon hade delat artikeln så jag tog kontakt med henne och sa att jag skulle vilja starta en donation till Pippi, som tack från oss holländare.

1 av 2 | Foto: Astrid Aalderink
Heleen Bosma.

Har samlat in över 220 000 kronor

Sagt och gjort, och det dröjde inte länge innan den blygsamma crowdfunding-kampanjen låg uppe på nätet.

Förhoppningen var att samla in tillräckligt med pengar för att kunna bjuda barndomsidolerna på en trevlig kväll.

Sedan tog det fart.

Nu har drygt 2 400 personer donerat över 220 000 kronor till skådespelarna.

– Det har spridit sig över hela världen, vi hade aldrig kunnat ana det.

När Inger Nilsson nåddes av nyheten om insamlingen blev hon först aningen stött. Hon ansåg att artikeln hade vinklats på ett sätt som fick henne att framstå som mer utsatt än hon faktiskt är.

– Jag är inget offer. Det är inte ett dugg synd om mig på något sätt. Inte de andra heller, sa hon till Nöjesbladet.

Heleene Bosma säger att hon varit i kontakt med skådespelaren och har fått en chans att förklarat varför de valde att starta insamlingen.

– Vi pratade i telefon i går och hon förklarade att hon blev överraskad då hon är van vid att man samlar in pengar till folk i nöd, och att det inte är fallet med henne. Men sen sa hon att hon förstått att man i modern tid även kan använda donationer för att säga tack, och att det här bara var ett sätt att tacka henne. Det värmde mitt hjärta väldigt mycket.

1 av 3 | Foto: Karin Törnblom
Inger Nilsson.

”Är överväldigad”

Inger Nilsson sa tidigare till Nöjesbladet att hon funderar på att skänka pengarna till välgörenhet. Om så blir fallet är det helt okej med Heelne Bosma.

– De borde njuta av pengarna på det sättet de själva känner för. Privata saker eller skänka dem, det spelar ingen roll för mig. Det här är pengar de borde ha tjänat för länge sedan och jag hoppas de kan använda dem på ett sätt som ger dem lycka.

Heleen Bosma säger att hon dels beundrar Inger Nilsson för hennes skådespelarinsatser, men också Pippi som karaktär för hennes styrka och mod.

Och det finns en speciell scen som har gjort ett extra starkt avtryck hos henne.

– Det finns en scen där hon ska städa och sätter skurborstar på fötterna. Som barn fick det mig att inse att det finns andra sätt att göra saker på än vad vi har lärt oss. Det är fantastiskt.

Inger Nilsson säger att hon fortfarande inte har bestämt vad hon ska göra med pengarna, men betonar ännu en gång sin tacksamhet.

– Jag har inte kommit fram till något. Jag ska prata med Per och Maria (Tommy och Annika reds. anm.) och se om vi ska göra något gemensamt eller vad vi gör med det här. De tycker det är jätteroligt, och det gör jag också. Jag vill inte framstå som otacksam på något sätt, jag är överväldigad av detta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN