ÅSIKT

Män i grupp är monster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige skickar psykopater till internationella oroshärdar

Foto: Joachim Lundgren
En svensk elitsoldat studerar ett utbränt pansarfordon vid Afghanistans gamla krigshögskola. Personen på bilden har inget samband med texten.

”Män med personlighetsstörningar som narcissism och psykopati”. Så beskriver försvarsmakten somliga av de svenska soldater som skickas till Afghanistan. De senaste 30 åren har jag inte hört annat än att försvaret verkligen kan rekrytering, skriver författaren Lars Einar Engström.

Det finns de som tror gott om oss människor och att det finns ondska bara hos vissa. Oftast hos ”de andra”. Så måste det ju vara, eller? Det skulle ju vara outhärdligt att leva om människan var född ond. Men ibland funderar jag. Jag har ju sett på tv, hört berättelser och läst böcker. Jag vet att det är vanliga grabbar som åker iväg till de där krigen och beter sig som odjur. Trodde jag. I Tyskland under andra världskriget hade civilbefolkningen på vissa orter som lördagsnöje att gå och titta på arkebuseringar vid koncentrationslägren, man fick till och med skjuta en judisk människa om man ville. De som bodde nära lägren, de som inget visste, de var där och tittade och verkställde avrättningar. Går det att förstå detta?

I Kongo, på 60–talet, våldtog FN–soldaterna svarta kvinnor, en av soldaterna var svensk och jag jobbade med honom 20 år senare på en högstadieskola. Han var lärare i samhällskunskap.

I Vietnam drog USA fram som Attilas hunner, slaktade allt som kom i deras väg och det var Bob från Michigan och Steve från New York och de hade äppelpaj i magarna när de for iväg och deras mammor grät en skvätt när de skickade presumtiva våldtäktsmän tvärs över haven. Mammor och flickvänner skrev brev till slaktarsönerna och grät på kvällarna av saknad.

I Irak mördades uppskattningsvis över en miljon människor från 1991 till 2001.

I det forna Jugoslavien slog grannarna ihjäl varandra så fort de fick chansen, våldtog eller begravde fångar levande. Sägs det och skrivs det och jag var ju inte där så vad vet jag egentligen? Men i fängelset Abu Ghurayb roade sig amerikanska soldater med tortyr av fångar, det har jag sett bilder på, så det är sant. Var kommer all denna ondska ifrån? För alla dessa soldater har eller hade en mamma och en pappa, många hade en flickvän, pojkvän, man eller hustru och kanske barn och alla var de en gång våra grannpojkar. Inte var de väl onda från början?

Så vem/vilka skickar vi svenskar iväg till oroshärdar som Afghanistan?

Ja, när det gäller svenska soldater så vet vi ju nu efter rapporten från Göteborgs universitet och försvaret som kom den 20 februari: ”Kvinnorna var överrepresenterade när det gäller anpassningsproblem. Det kanske delvis förklaras av att männen oftare hade personlighetsstörningar som narcissism och psykopati. Männen har i högre grad ledande befattningar och påverkar arbetssituationen för många, vi borde bli bättre på chefsrekryteringar, anser Camilla Körner” (psykolog inom försvarsmaktens Human resources center).

Kvinnor med anpassningsproblem? Det får vi väl hoppas att de hade, det är ju knappast en normal situation. Eller också beror det på att kvinnorna var psykiskt friska när de åkte iväg? Och männen då? Narcissistiska psykopater som dessutom är chefer, är det vad Sverige skickar utomlands? Försvaret ska bli bättre på rekrytering? Jag har inte hört annat de senaste 30 åren än att är det någonting försvarsmakten kan så är det ledarskapsfrågor och just rekrytering.

Men vi vet vad som är farligast här på jorden, eller hur? Män i grupp, pojkar i grupp. Gruppen är farlig och sanktionerar vad som helst, gruppen är monstret som slumrar tills det är dags nästa gång och alla i gruppen tycker att de egentligen är oskyldiga. Och Sverige gör nu sitt bästa för att hjälpa till och skickar psykopater och säljer material. Det behövs ju riktiga grejor, av god kvalitet. Till och med kungen har fått ge namn åt en del vapen. De bråkar ju jämt ”de där andra” och Bofors säljer ju bara vapen till länder som inte är i krig och som ska använda vapnen till försvar. Som USA, Iran, Pakistan, Indien, Irak och andra fredsivrare.

Men som Claes Eriksson i Galenskaparna en gång skaldade: Alla gillar när det smäller, oavsett vad saken gäller.

Lars Einar Engström