Kan slå till mot Syrien på onsdag

avErik Melin

NYHETER

På onsdag kan ett militärt ingripande i Syrien påbörjas.

Det säger Frankrikes president François Hollande i en intervju med Le Monde, uppger TT.

– Den kemiska massakern i Damaskus varken kan eller får gå ostraffad. Annars riskerar vi en upptrappning som skulle bagatellisera användandet av denna typ av vapen vilket hotar andra länder, säger Hollande enligt Le Monde.

På onsdagen, den 4 september, har det franska parlamentet kallats till en extrasession för att diskutera Syrien. Storbritanniens nej till att gå in i Syrien kommer inte påverka överläggningarna i Paris, menar Hollande.

– Jag är inte för ett internationellt ingripande som syftar till att "frigöra" Syrien eller störta diktatorn men jag tror att man måste sätta stopp för en regim som åsamkar sin befolkning irreparabla skador. Alla länder kan själva avgöra om man ska vara med i en sådan insats eller inte. Det gäller både Storbritannien och Franrike,säger president Hollande.

Kreml varnar

Tyskland kommer inte att delta i ett internationellt ingripande i Syrien, menar landets utrikesminister Guido Westerwelle, uppger AFP.

I ett uttalande från Kreml menar det ryska styret att en attack mot Syrien skulle innebära ett ”allvarligt slag” mot tillståndet i världen.

Besöker militärsjukhus

Ett expertteam från FN kommer under fredagen att besöka ett militärsjukhus i östra Damaskus, där människor drabbats av giftgas, enligt den syriska regimen.

Samma dag som det franska parlamentet diskuterar Syrien har USA:s president Barack Obama planerat att landa i Sverige, för sitt besök i Stockholm.

Prover flygs till Sverige

Proverna som samlas in i Syrien ska skickas till Sverige och Finland, uppger FN enligt Ny Teknik.

Farhan Haq på FN:s pressavdelning skriver i ett mejl till tidningen, ”Labben är OPCW-relaterade labb i Sverige och Finland, med backup-labb i Tyskland och Schweiz”.

I Sverige är det Totalförsvarets forskningsinstituts labb i Umeå som är kopplat till OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons).

– Det enda jag i nuläget kan säga är att vi är ett av 22 labb som är aktuella för uppdraget, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på FOI, till Ny Teknik.

Chefen för FOI:s labb, Yvonne Nygren, har tidigare sagt till tidningen att man kommer ha 14 dagar på sig att analysera proverna, som sannolikt kommer bestå av vatten, sand, jord och delar från offrens kläder.