Demonstration mot rasism drog tusentals

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Med skilda bakgrunder, drömmar och åsikter tågade tusentals svenskar fram på Stockholms gator.

Med en röst demonstrerade de för sin rätt att få vara olika.

– Detta är mitt skinns färg. Jag är här för att stanna, sa Jason Diakité och höjde handen i luften.

Det började med en ensam fackla på Södermalmstorg. Ett litet ljus i en tid då Sverige är som allra mörkast.

– Jag kom hit i dag för att jag inte vill komma hit nästa år. Jag vill inte stå här nästa jul och känna ”fan, jag kunde ha gjort mer”. Jag kom hit i dag för att jag inte tycker att vi ska vara tysta längre, sa rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité från scenen under Stockholm mot rasisms manifestation.

Orden från Slussen ekade mot Söders höjder. Ljustavlan på Katarinahissen visade två grader.

– Riv murarna, riv Reva, sa Ung Vänster Stockholms ordförande Johanna Granbom och rev ner, om inte murar, så i alla fall höga applåder.

Amne Ali från SSU Stockholm pratade om ett människovärde som numera ofta mäts i pengar, hur mycket Sverige tjänar eller förlorar på hennes invandrade föräldrar.

”Känn doften av en ny norm”

Jason Diakité lovade att antirasisterna aldrig kommer att tystna.

– Jag är här, och vi är här, för att stanna. Så vakna upp, Sverige, och känn doften av en ny norm. Eller vakna upp, Sverige, och säg ”fuck normer”, det är en ny dag. Början är slut. Vi är inte enade förrän alla står tillsammans, förrän vi har suddat ut för och emot, förrän vi har suddat ut vi och dom.

Början var slut och demonstrationståget gick vidare mot Medborgarplatsen. Hornsgatan upp och Sankt Paulsgatan ner. Trots att lördagseftermiddagen blev allt senare spred sig ett starkare ljus över Södermalms gator och torg – en fackla i taget, en gemensam låga i tåget.

Minst två tusen

På Medborgarplatsen tog LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund och debattörerna Hans Caldaras och Kawa Zolfagary emot med nya tal.

– Det är viktigare än någonsin, och det blir allt viktigare, att vi visar hur många vi är. Tro mig, rasismen blir mer och mer accepterad för att människor inte vågar säga ifrån. Men vi vågar säga ifrån, sa Kawa Zolfagary.

Enligt polisen hade åtminstone två tusen personer trotsat kylan och vätan och tagit sig ut för säga sin mening den här lördagseftermiddagen.

Om inte annat visade de att Sverige i december blir en varmare plats om alla går tätt tillsammans.

Publicerad: