Wilcos bästa på länge

Av: Håkan Steen

Publicerad:
Wilco utvärderar regelbundet sin verksamhet med ett rundabordssamtal.
Foto: Annabel Mehran
Wilco utvärderar regelbundet sin verksamhet med ett rundabordssamtal.

ALBUM ”Ode to joy” är kanske inte Wilcos mest inbjudande skiva. Men den som kliver hela vägen in i det minimalistiska soundet upptäcker Chicago-bandets starkaste samling låtar på tio år.


Wilco
Ode to joy
dBpm/Warner


ROCK Singeln ”Love is everywhere (beware)” känns inte bara som den enklaste vägen in i Wilcos elfte album. Låten framstår på flera sätt som nyckelspåret. För det som Jeff Tweedy och hans band försöker göra på ”Ode to joy” är att hylla tron på kärleken och glädjen utan att för den skull rygga för olika sorters personligt och politiskt mörker som mänskligheten är tvungen att förhålla sig till i dag.

Chicagos mest relevanta rockband i modern tid har alltid varit svårslagna på att klä av, slipa ned och hitta kärnan i sina idéer men här gör de det osedvanligt konsekvent och effektfullt.

Glenn Kotches tungt dunsande trummor får ta stor plats i ljudbilden, som för att ge ett slags känsla av marsch. Det bygger upp en stämning som tar avstamp i något olycksbådande men mer än något annat landar i värme och hopp.

Över sin egen sköra akustiska gitarr och Nels Clines alltid vindlande elektriska sjunger Tweedy sina texter rent av ännu lite mer lågmält och intimt än vanligt. Mässar om ”white lies” i den återhållet ilskna samtidsreflektionen ”Citizens”, för att i ”We were lucky” landa i ett slags tacksamhet över allt som tillvaron ändå erbjuder.

Som alltid gör det genuint gott att lyssna på hans välfångade betraktelser.

Det lite nattmurriga soundet – på vissa sätt låter skivan som en naturlig fortsättning på Tweedys två soloalbum från i fjol, ”Warm” och ”Warmer” – är långt ifrån det mest inbjudande vi har hört från Wilco. Men för den som investerar lite tid i de här elva låtarna avtecknar sig snart ett smått hypnotiserande album.

Deras bästa på tio år, vågar jag nog rent av påstå.
BÄSTA SPÅR: ”Love is everywhere (beware)”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE