Kockarnas knep för att laga smartare mat
Året med tips, recept och nya vanor
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
Ät mat efter säsong, sluta släng och låt köttet bli en krydda.
2019 drog Aftonbladet igång satsningen Matsmarta onsdag.
Varje vecka har kockar, matprofiler och forskare guidat med kunskap, tips och recept.
Här är några av alla som inspirerat oss att bli mer matsmarta.
Citat från Aftonbladets satsning Matsmarta onsdag:
“Alla borde äta lite mindre kött och helst bara vid speciella tillfällen eller på helgerna”.
Kocken Niklas Ekstedt.
“Jag lovar, det finns ingen leda i att vara vegetarian. Jag äter så mycket gott och jag saknar aldrig någonsin kött.”
Mallin Wollin, Aftonbladets kolumnist.
“Sluta släng ätbar mat. Punkt slut.”
Victoria Bignet, kiimatforskare och expert på livsmedelsfrågor vid Stockholm Resilience Centre.
“Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas”
Carola Magnusson, Ekokocken
“Om jag får välja, väljer jag vegetariskt.
Längdskidåkaren Charlotte Kalla.
“Ät hellre lokalt fläskkött än importerad veganmat”
Bagaren Sébastien Boudet.
“Titta, lukta, smaka – innan du slänger maten”
Hållbarhetsexperten Louise Ungerth
“Om 50 år äter vi inget kött längre”
Matprofilen Gustav Johansson som driver Jävligt gott-bloggen.
Prisad, hyllad och populär:
Zeina Mourtada är en av Sveriges främsta matprofiler med över 150.000 följare på Instagram.
Med sina mättande recept vill hon inspirera köttälskare att äta mer grönt.
– Vi måste minska på köttkonsumtionen och äta mindre kött. Det är en stor miljöbov och vi köper mycket billigt och dåligt kött.
– Den mat som gör att våra kroppar mår bra är den mat som belastar vår planet minst.
Det säger Mia Clase och Lina Nertby Aurell som är duon bakom Food pharmacy,
– Vi vill kombinera det här med att det ska vara riktigt gott och att man ska må bra av det. Inga förbud eller sånt där, utan bara se till att fylla tallriken med en stor variation.
Spagetti och köttfärs utan kött, kalops utan grytbitar, fiskgratäng utan fisk – det går väl inte?
Såklart det gör, hävdar Gustav Johansson som driver matbloggen “Jävligt gott”. Under 2019 har han gjort om många husmansklassiker till klimatsmarta rätter.
– Om det ska funka att ställa om till växtbaserad mat måste du fortfarande kunna gilla bruna grejer – fast på ett hållbarare sätt. Du ska inte behöva offra husmanskosten.
- Nolla svinnet, du kan laga både smart och gott av rester.
Kocken Paul Svensson vill få oss att bättre ta vara på all mat.
– Bli inte stressad av att du bara har lite mat i kylen och frysen. Du behöver inte gå och handla för att få inspiration. Laga något gott av det du har hemma i stället. Sluta se frysen som ett mausoleum. Inventera ofta och skapa måltider av det som finns där, uppmanar han.
Potatis, vår älskade knöl.
Årets kock, Martin Moses, vet att det går att göra en himla massa gott med potatisen. Dessutom är den nyttig och snäll mot klimatet.
– Sedan jag fick barn är jag mer medveten om vad jag köper. Jag försöker hitta ekologiskt och handlar nästan bara i säsong. Där är ju potatis väldigt bra. Nästan all är svenskodlad så den har inte transporterats runt halva jorden. Och det är säsong året runt för potatis.
I januari 2019, släppte The Lancet och Eat Foundation släppte sin rapport om hållbar mat tidigare i år. Då valde kocken Stefan Eriksson att tolka rapporten som en maträtt.
– Jag ville göra om rapporten till verklighet genom att ta med alla parametrar som rapporten visade och tolkade den till en – vad jag tycker – svingod rätt. Hela min inställning är att när vi ändrar på oss måste vi inte ta bort att maten ska vara god eller att den härliga upplevelsen försvinner.
– Ta med barnen i matlagningen, låt dem smaka av och krydda.
Luise Vindahl och David Frenkiel driver bloggen ”Green little stories”. Tillsammans tacklar de problemet med barn som vägrar att äta grönsaker med mängder av recept och tips.
– När vi lagar mat hemma är det viktigast att vi lagar sådant som vi tror på. Det här är även uppfostran. Det är ju inte bara det som de får i sig just i kväll, det handlar också om olika råvaror och grönsaker och hur en middag ska se ut.
– Ät efter säsong och sluta släng.
Det säger kocken Niklas Ekstedt när han sammanfattar vad krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat.
Han menar att ett stort problem är att vi konsumenter kräver tillgång till olika råvaror året om. Många vill ha sparris innan sparrissäsongen har börjat eller belgiska jordgubbar i april.
– Använd sunt förnuft och handla produkter när det är säsong, säger Niklas Ekstedt.
– Låt köttet bli en krydda.
Julia Tuvesson driver hon en av Sveriges största och grönaste matbloggar.
– För den som fortfarande vill äta lite kött, eller som lever i en familj där hälften är vegetarianer och hälften köttätare, kan rätten vara vegetarisk. Men du kan till exempel steka upp lite kyckling som den som äter kött kan toppa sin rätt med, säger hon.
Det går att äta vego och prestera i världsklass. En som vet är längdskidåkaren Charlotte Kalla. I boken ”Vego i världsklass” berättar hon om sina nya matvanor:
– Jag vill dra mitt strå till stacken när det gäller att äta hållbart. Jag var väl lite skeptisk tidigare, men jag bestämde mig för att äta mer vegetariskt och började med en vegokasse. Den hjälper mig verkligen att få lite variation på maten, säger hon.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Laga helgrön helgmat i år
Lättlagade menyer för festliga middagar
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Malin Mendels indiska mat
Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Såsen som räddar din grillsommar
2 h
Halloumipytt med härligt örtsmör
30 min
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Vego i världsklass – för en billig peng
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Greta-effekten syns i matbutikerna
Så blir du halvvego och hjälper klimatet
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”
Så smarta och goda är matkassarna
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Så enkelt blir du bearnaise-mästare
30 min
Så tar du vara på resterna – goda recept
Laga helgrön helgmat i år
Lättlagade menyer för festliga middagar
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Malin Mendels indiska mat
Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Såsen som räddar din grillsommar
2 h
Halloumipytt med härligt örtsmör
30 min
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Vego i världsklass – för en billig peng
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Greta-effekten syns i matbutikerna
Så blir du halvvego och hjälper klimatet
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”
Så smarta och goda är matkassarna
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Så enkelt blir du bearnaise-mästare
30 min