Vin och fisksås populärt långt ut i imperiet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Asaf Peretz /Israels antikvitetsmyndighet/handout/TT
Mosaik som satt vid den bysantinska kyrkan.

Fisksås är viktigt. Det tyckte redan de gamla romarna. Och denna fäbless spred sig ända till nuvarande Israel, visar arkeologiska fynd i Ashkelon.

Det är vid utgrävningar inför bygget av en fritidsanläggning söder om den israeliska staden man hittat utrustning för att tillverka garum, en typ av fisksås.

– Långt före pasta och pizza var den antika romerska dieten till stor del baserad på fisksås, säger experten Tali Erickson-Gini via Israels antikvitetsmyndighets webbplats.

– Upptäckten av denna slags utrustning i Ashkelon visar att romersk smak som spreds ut över hela imperiet inte bara gällde klädsel, utan även matvanor.

Det kan också ha druckits vin till maten för två millennier sedan, och åtminstone senare var vinet uppenbarligen mycket viktigt i området. Utgrävningarna har gjort fynd från den bysantiska perioden, ungefär 500 år senare, då det låg en liten men rikt dekorerad kyrka på platsen.

Vid kyrkoresterna har man hittat vinpressar och ett komplex för att tillverka vinkrus. Slutsatsen är att munkarna levde på att producera och exportera vin.

Bilder och filmer från utgrävningarna har lagts ut på antikvitetsmyndighetens Facebooksida , där allmänheten också bjuds in att komma och besöka området på söndag, den 22 december.

Publicerad:

LÄS VIDARE