Mejla

Trav365

”Är Sveriges kanske bästa häst för stunden”

Casper Hedbergs Grand Slam 75-krönika till Halmstad

Publicerad:
Uppdaterad:
Disco Volante spikas på GS75 i dag
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Disco Volante spikas på GS75 i dag

Annandag påsk borde kanske döpas om till annandag trav.

Spring Race, med fyra V75-omgångar på raken är över, men travet fortsätter starkare än på länge.

Spelet blomstrar och den sportsliga nivån är hiskeligt hög.

Halmstad bjuder på GS75 och Sveriges kanske bästa häst för stunden bjuder på disco. Det är sannerligen vår i luften!

Jag kan inte bärga mig utan börjar med det bästa direkt. Disco Volante (GS75-6) ska ta en svängom på Halmstadtravets snabba oval och ingen i gänget han möter har närmelsevis samma disco-moves. Likt John Travolta ägde dansgolvet i filmen ”Saturday Night Fever” äger Disco Volante banan i Halmstad. Inte särskilt spännande spelmässigt, men låt oss hoppas på en riktigt mäktig insats istället.

Är omgången död rent spelmässigt i och med Disco Volantes bergsäkra vinst. Nja, vi har sett flera tidigare exempel på att det funkar med att en storfavorit vinner och att utdelningen ändå blir skaplig. Men då måste vi såklart jobba in några härliga skrällar så låt oss övergå till den biten.

”Håller sin häst högt”

Redan i GS75–1 finns en spännande häst som inte kommer att bli favorit. Custom Carrera är ett treårigt sto som efter tio starter fortfarande är segerlös och som nu möter hingstar. Denna infon gör att hon blir understreckad. Men hon har redan hunnit med att tävla mot bra hästar på Vincennes i Paris vilket bygger hårdhet och är dessutom väldigt startsnabb. Tränaren Henry Rorgemoen håller sin häst högt och Carl Johan Jepson brukar inte vara blyg för att sända iväg från start. Ledningen är alltid en fördelaktig position och på just Halmstadtravet stämmer den devisen än mer. Varför inte spika redan i första avdelningen och på så sätt ta grepp om omgången?

I GS75–2 landar mycket spel på The Gambler och att han är loppets favorit kan jag köpa med tanke på hans insatser på slutet, men The Gambler är (som namnet antyder) ingen man litar på fullt ut och streckprocenten skiljer sig väl mycket mot de skarpaste motståndarna. Loveexplosion H.C. är nog än bättre nu med lopp i kroppen och nu ska skorna ryckas för första gången i år. Två hästar till med bakspår vill jag varna för. Global Warrior hade rubbet sparat i mål senast som fastlåst och efter den insatsen plitade jag ner en markering direkt i min ”lira nästa gång”-bok (eller jag hade gjort om jag hade haft en sådan). Från sämsta läget, spår tolv, startar Cassiopeia men i vagnen sitter Björn Goop och då veta vi att spåret är av mindre betydelse.

”Skrämmande låg”

I GS75–3 är segerprocenten för hästarna skrämmande låg. Det gäller dock ej för den store favoriten Matteo, som istället har orutin (han har bara gjort fem starter) och ett bakspår på tilläggsvolten emot sig. Visst kan det gå vägen och den fyraårige valacken kan runda till seger över den långa distansen, men fältets mest spännande häst är Digital Crunch som gör debut för Hanna Lähdekorpi. Sedan december har han trimmats hemma på gården Holm och i den träningsbacken har hundratals V75-vinnare tränats fram. Först då Kari Lähdekorpi hade sin verksamhet där och numera genom Peter och Johan Untersteiner som har stora delar av sina träningsverksamhet förlagd till gården. Kusken Pekka Lähdekorpi har inte kört många lopp de senaste åren, men för sex-sju år sedan körde han betydligt mer och rutin finns som duger gott här. 

Devs Dragon är obesegrad felfri i år och har vunnit hela nio av de tio lopp då han tågat i ledningen. Visst har han toppchans om han lyckas behålla spets, vilket ändå får räknas som huvudscenariot. Men spetsstriden är på intet sätt avgjord redan på förhand då många verkar sugna på att testa en bit. Blir det rejäl körning den första biten så kan det stå sig dyrt till slut då distansen är 2640 meter och en som gynnas av ett sådant scenariot är Chablis D.K. som vunnit årets samtliga tre starter. Hästen tränas av den danska topptränaren Steen Juul och julen varar ju ända till påska, om man ska tro den kända visan (och skippa den där delen om fastan som kommer sen).

▪▪▪

Lärlingsloppet, GS75–5, låser jag på fyra hästar. Happy Celebration kan mycket väl nå ledningen och då kan det bli seger redan i årsdebuten. Feel The Rush har redan hunnit visa form i år och har på fyra starter i år ordnat två segrar och två andraplatser. Tiffany Cash är nog snabbast i fältet och Rosy Wine ska gå barfota nu, något hon gynnas kraftigt av.
▪▪▪

Framme vid sista avdelningen och jag är tillfreds med att ha en del streck kvar att placera ut, för detta fyraåringslopp känns öppet. Det är kort distans och självklart är de hästarna med bra framspår gynnade. Det finns några intressanta utrustningsändringar att lyfta, även om vissa av de aviserade förändringarna känns högst preliminära om man lyssnar till tränarnas planer. Urgent Face och Rapido S.W. är anmäld att gå barfota runt om. Blir det så är det första gången det sker för bägge hästarna. Brin Me Bajern är anmäld barfota bak och också det är i så fall första gången han går med den balansen. Matilda Cash klarade inte av voltstarten senast och galopperade då i sin årsdebut. Intrycket i värmningen då var väldigt fint och nu med autostart är chansen till felfri avgång större. Min förstahäst i loppet. 

FLER TIPS:

Av: Trav365

Publicerad:

LÄS VIDARE