Res till Marocko i vår – här är expertens tips

Publicerad:
Uppdaterad:
Erico Vitella älskar maten, människorna och arkitekturen i Marocko.
Foto: Privat
Erico Vitella älskar maten, människorna och arkitekturen i Marocko.

Resa | Marocko

När Erico Vitella fick ett jobberbjudande i Casablanca tog han chansen. Under sin tid i Marocko har han rest runt och lärt känna ett land han beskriver som vänligt och öppet. Har är hans bästa tips inför resan.

Marocko är ett föränderligt land med stora skillnader i allt från klimat till natur, men generellt är vintrarna kalla och somrarna varma. Därför kan ett besök på våren, i mars eller april, passa bra.

– Jag skulle rekommendera det eftersom det inte är så kallt längre. Det är lite kallt i februari men april är helt perfekt. I mars är det mellan 18 och 22 grader, i april och maj är det upp till 27 grader, säger Erico Vitella.

Erico Vitella har bott i Marocko i ett år och bor nu i Sverige och Belgien, men sedan dess har han rest tillbaka flera gånger för att uppleva landet. Det hela började 2015 när han blev erbjuden ett jobb i Casablanca.

– Jag är född i Peru och flyttade till Sverige när jag var 18 år. Efter universitetet så sökte jag jobb i Sverige, men när jag fick erbjudandet i Casablanca så tog jag det, säger Erico.

Foto: Privat
Erico Vitella flyttade till Casablanca på grund av jobb.

Erico trivdes i Casablanca, och om han skulle flytta tillbaka till Marocko är det där han vill bo. Men han rekommenderar inte turister att åka dit.

– Det är inte så fint om jag ska vara ärlig. Där finns den största moskén i hela Afrika, den är jättefin, men det är det enda som finns att se, säger Erico.

Foto: Privat
Hassan II:s moské är världens högsta moské, och finns i Casablanca.

Städerna som du inte får missa

När Erico bodde i Casablaca träffade han många vänner som liksom honom ville upptäcka mer av landet, och minst en gång i månaden åkte de till nya platser i landet. Av alla platser som vännerna besökte har Erico tre favoriter: Chefchaouen, Marrakech och Agadir.

– Är man surfare så måste man åka till Agadir. Vill man se något annorlunda så är det Marrakech. Att vara i Marrakech känns som att vara i en film.

Foto: Privat
Erico Vitella tycker om att surfa i Agadir.

Marrakech är en stad i sydvästra Marocko som är populär bland turister. Dess gamla stad kallas medinan är är ett världsarv sedan 1985, och enligt Erico är besöket ett måste. Han tycker även att turister bör passa på att göra dagsutflykter ut i öknen, och besöka ett hamam, ett turkiskt bad.

– Det är jättefint, som att gå in i ett litet slott. Allt är dekorerat och luktar gott, och man blir behanndlad som en prins.

Sist men inte minst rekommenderar Erico Chefchaouen, den så kallade blå staden.

– Det är som ett annat land, hela staden är blå.

En sak att göra i Chefchaouen är att besöka vattenfallet D'akchour utanför staden. Det tar visserligen tre timmar, men vandringen genom djungeln är en upplevelse i sig.

Foto: Privat
Erico tycker att arkitekturen är vacker i Marocko.

Vacker arkitektur och god mat

När Erico bodde i Marocko tyckte han att allt var väldigt spännande, och han såg tydliga skillnader mellan Peru, Sverige och Marocko.

– Jag har alltid tänkt att latinamerikaner är snälla och kärleksfulla men i Marocko är det ännu mer så, alla är så hjälpsamma och bjuder på sig själva.

Förutom människorna tycker Erico mycket om maten med couscous på fredagar och den söta pirogen kycklingbastilla. Och så är arkitekturen en favorit.

– Arkitekturen är jättedetaljerad, det finns konst lite överallt.

Foto: Privat
Erico Vitella har rest tillbaka till Marocko flera gånger.

En svårighet med att resa i Marocko kan enligt Erico vara språket. De som kan franska har lättare att ta sig fram, men Erico fick kommunicera med en blandning av engelska, spanska och franska. Erico tycker inte heller att man som turist bör besöka landet under Ramadan, i alla fall inte utan att göra efterforskningar först.

– Åker man under Ramadan är det en helt annan sak. Det finns en del regler man måste veta om innan man åker, som att inte äta, dricka eller bära för lite kläder framför andra. Det blir billigare under Ramadan, men det är inte så lätt att vara där då, säger Erico Vitella.

Foto: Privat
Merzouga ligger nio timmar från Marrakech.
Foto: Privat
Utanför staden Ouarzazate ligger Air ben Haddou.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA