Mejla

Ingvar Persson

Trumps trixande är politiskt sabotage

Undergräver förtroendet för höstens val

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

I torsdags ställde Donald Trump frågan om höstens val borde skjutas upp. Några timmar och en våg av kritik senare slog han fast att han absolut inte ville skjuta upp något val. Tvärtom, det är han som vill genomföra det. Han är bara lite orolig för att resultatet ska ifrågasättas.

Det är hyckleri på hög nivå.

Det är klart att Trump drar ett löjets skimmer över sig själv, sitt ämbete och sitt land. Men att avfärda stolleriet kan ändå vara ett misstag.

Märkliga detaljer

I början av sommaren publicerade Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton sina minnen från Vita Huset. Boken avslöjar märkliga detaljer, som att presidenten trodde att Finland var en del av Ryssland och att Trump köpslog med Kina för att vinna röster.

Bakom kaoset hävdar Bolton ändå att det finns en linje. Besluten i varje fråga, stor som liten, styrs av Trumps vilja att vinna valet i höst.
I det ljuset ska också det senaste bråket ses.

Egentligen handlar det om poströstning. Demokraterna vill öka möjligheterna för att fler ska kunna delta i valet, trots pandemin. Trump vill begränsa den. Själv säger han att det beror på risken för valfusk.

Domstolar får avgöra

Amerikanska val har ju på senare tid olyckligt ofta fått avgöras i domstol.

Den amerikanske presidenten tar höjd för att kunna ifrågasätta en valförlust i november. Med tanke på att Trump inte ens kunde gå med på att hans installation drog färre åskådare än Obamas lär han inte acceptera något annat än seger.

Det kommer inte hans anhängare heller att göra. Det är det verkligt stora problemet.

Vid sidan av förmågan att göra kompromisser är det som utmärker stabila demokratier kanske just att alla accepterar valresultatet. Om väljarna röstar bort dig kan du tycka att det är orättvist, men det är bara att gilla läget. Och om du röstat för en kandidat som förlorat får du till nästa val finna dig i att leva med en politisk ledning som du ogillar.

Ett hot mot systemet

Alternativet ser vi på alldeles för många håll i världen just nu.

Trumps sätt att i förväg undergräva förtroendet för valresultatet är ett direkt hot mot det politiska systemet. I ett land som redan är splittrat och som just nu upplever massarbetslöshet, pandemi och det största ekonomiska raset i historien kan en president som vägrar acceptera väljarnas åsikter bli ren dynamit.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.