Halvering av hotellturismen i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Anna Wittgren arbetar på Malmö Turism.
Foto: Fredrik Johansson
Anna Wittgren arbetar på Malmö Turism.

Hotellbesökarna har halverats jämfört med i fjol.

Men trots det ses det som en godkänd turistsommar i Malmö - än så länge.

– Under omständigheterna är det relativt okej, säger Anna Wittgren, sektionschef för marknad och analys på Malmö Turism.

I fjol var det besöksrekord i Malmö. Aldrig förr har så många turister övernattat i staden - och förhoppningen var att kunna toppa fjolårssiffrorna i år.

Men sedan slog som bekant coronapandemin till.

– Det kommer att bli skillnad. Vi kommer inte att komma upp i 2019 års siffror. Det kommer vi inte att göra, säger Anna Wittgren, sektionschef för marknad och analys på Malmö Turism.

Sett till omständigheterna menar hon att turismen i Malmö varit ”relativt okej”. Beläggningen på hotellen låg vecka 29 på 45 procent och bilden från stadens attraktioner är att de svenska gästerna i år dominerar istället för internationella turister.

Nobbar storstäderna

– Vissa säger att det är 80 procent jämför med vanligt i Malmö, säger Anna Wittgren om antalet besökare.

Trots att det blivit en sommar i Sverige för dem flesta har det inte blivit någon besöksrusch till Malmö likt till exempelvis fjällen eller Öland.

– Vi vet också att många svenskar i år inte föredrar stora städer utan mindre ställen eller att åka till landet, till skogen, till fjällen eller till skärgården. Vi vet att många föredrar att vara där det inte är så mycket människor.

Jens Lyckman, VD för Clarion Hotel & Congress Malmö Live samt ordförande för Hotellgruppen Malmö-Lund, menar att det än så länge varit en helt okej sommar för Malmöhotellen.

Foto: Clarion Hotel & Congress
Jens Lyckman vittnar om en halvering av beläggningen.

Halvering från ifjol

– Det har varit en ganska bra beläggning, faktiskt, men man kan säga att det är väldigt mycket sena bokningar, säger Lyckman.

Av de 32 hotell i staden som rapporterar in siffror till Hotellgruppen har beläggningssnittet legat på cirka 40 procent hittills i juli. Det kan jämföras med motsvarande period i fjol då beläggningen låg på knappt 80 procent.

– Men efter förutsättningarna har vi klarat det ganska bra tycker jag, säger Jens Lyckman.

Trots halveringen jämfört med i fjol har faktiskt allt fler valt att övernatta på Malmöhotellen i juli än de föregående månaderna. På Malmö Live har man exempelvis haft sin omsättningsmässigt bästa månad sedan coronautbrottet.

Oron inför hösten

Däremot är priserna för en hotellnatt fortsatt låga, vilket gör att läget fortsatt är tufft för hotellen. En oro som framförallt sträcker sig fram till hösten.

– Jag är lite rädd att vi i september är tillbaka där vi var i maj/juni. Det är min take på det. Det kan bli att vi är tillbaka på det om man inte får ha möten med mer än 50 personer etcetera. Vi är fortfarande väldigt styrda av vad myndigheterna säger.

Hos Malmö Turism är förhoppningen fortfarande att antalet besökare ska öka under den andra halvan av sommaren, men ett år med lite turism riskerar enligt Anna Wittgren att slå hårt mot staden.

– Det är såklart att arbetstillfällen är hotade. Vi är inget undantag där utan arbetstillfällen är absolut hotade i Malmö vad gäller besöksnäringen. Det kan vi inte komma ifrån.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE