Drottning Silvias far räddade judar undan nazismen

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska kungahuset

Drottning Silvias pappa Walther Sommerlath hjälpte judar och motståndsmän under andra världskriget.

Det visar nya dokument som Expressen tagit del av.

Uppgifterna sätter Sommerlaths kopplingar till nazistpartiet i ett nytt ljus.

Det är it-konsulten Tomas Sielski som tillsammans med ett forskningsteam står bakom de nya uppgifterna. Tomas Sielski har fått tag på tidigare okända originaldokument från sitt släktarkiv. I de dokumenten beskrivs hur Walther Sommerlath var delaktig i att rädda judar och motståndsmän från nazisterna under andra världskriget.

Det handlar bland annat om en tågtransport som gick mellan Berlin och Trelleborg 1944 där judar och motståndsmän smugglades till Sverige. Det skedde efter det så kallade 20 juli-attentatet då Hitler utsattes för ett mordförsök. Jakten på förrädare var intensiv och många motståndsmän försökte lämna Tyskland.

Expressen skriver att Walther Sommerlath deltog genom att ta fram ny plombering till tågvagnarna och såg till att vagnarna vägde lika mycket som tidigare trots att man bytt ut lasten mot människor. Den egentliga lasten av möbler gömde Sommerlath undan. Han ordnade även giltiga identitetshandlingar till judiska flyktingar som smugglades ut ur landet med hjälp av Victoriaförsamlingen i Berlin.

Nya dokument visar att drottning Silvias pappa Walther Sommerlath hjälpte judar och motståndsmän under andra världskriget.
Foto: TT
Nya dokument visar att drottning Silvias pappa Walther Sommerlath hjälpte judar och motståndsmän under andra världskriget.

”Det var en skenmanöver”

De nya dokumenten visar även att Walther Sommerlaths medlemskap i nazistpartiet NSDAP var en skenmanöver för att genomföra en bytesaffär mellan Sommerlath och den judiske affärsmannen Efim Wechsler.

– Allt tyder på att Sommerlaths medlemskap var mycket kortvarigt och arrangerades enbart i syfte att kunna genomföra affären med Wechsler. Det upphävdes efter endast ett par månader, säger Sielski till Expressen.

Sielskis uppgifter står i stark kontrast till de fakta som tidningen Arbetaren publicerade 2002 och som TV4:s Kalla Fakta förde fram åtta år senare. I båda medierna pekades Walther Sommerlath ut som nazist. Det fick drottning Silvia att starta en egen utredning kring sin pappa.

– Jag vet att pappa inte är den person som man har försökt måla upp, sa drottningen i dokumentären Drottning Silvia 75 år”.

Tomas Sielski träffade drottning Silvia och kronprinsessan Victoria sommaren 2017 för att prata om den nya dokumentationen. Tomas Sielski säger till Expressen att hans efterforskningar står oberoende från kungahuset.

Tomas Sielski tror att han tillsammans med sitt team kan hitta bevis på att Walther Sommerlath var med i motståndsrörelsen.

– Vi fortsätter att gräva och med lite tur kommer vi säkerligen kunna hitta något som blir ett obestridligt bevis på att Walther Sommerlath var med, säger Tomas Sielski till TV 4.

Aftonbladet har sökt hovets informationschef Margareta Thorgren.

Walther Sommerlath

  • Drottning Silvias pappa föddes 1901. Han flyttade till Brasilien 1919 och gifte sig med Alice de Toledo 1925.

  • 1934 gick Walther Sommerlath med i nazistpartiet.

  • 1938 flyttade familjen till Tyskland där Walther Sommerlaths fabrik tillverkade krigsmateriel.

  • 1947 flyttade familjen tillbaka till Brasilien och Sommerlath började arbetade för det svenska företaget Uddeholm.

  • Walther Sommerlath avled 1990.

Foto: TT
Walther Sommerlath med sin dotter Silvia. På andra bilden syns Walther Sommerlath med sin fru Alice (född de Toledo).

Kontakterna med nazistpartiet

  • Walther Sommerlaths nazistkontakter har varit kända sedan 2002 då tidningen Arbetaren avslöjade att han var medlem i nazistpartiet. Åtta år senare visade TV4:s Kalla Fakta att Walther Sommerlath utnyttjat en judisk affärsman för att komma över en fabrik.

  • Uppgifterna om Walther Sommerlaths kontakter med nazistpartiet var nya för drottning Silvia och hon reagerade starkt mot att hennes pappa pekades ut som nazist. Hon startade en egen utredning som delvis talade emot tidningen Arbetarens och Kalla Faktas uppgifter.

  • – Jag har varit överallt för att försöka gå till botten med det hela. Men för mig räcker det. Jag har gjort allt jag kunnat. Jag har runt 20 pärmar med alla dokument som jag gått igenom, steg för steg, berättade hon i SVT:s dokumentärDrottning Silvia 75 år”.

  • – Nu har det gått 30 år sedan han dog så nu tycker jag att det räcker. Jag vill säga till svenska folket att jag är lugn med det. Jag vet att pappa inte är den person som man har försökt måla upp, säger drottningen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Estelle – så fostras en blivande drottning

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om den kungliga världen och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT