Döden bakom kulisserna

Dokumentären ”Samtidigt på jorden” ger en fin inblick i hur våra döda tas om hand

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
Uppdaterad:
”Samtidigt på jorden”
”Samtidigt på jorden”

FILM

Samtidigt på jorden

Regi Carl Olsson

FILMRECENSION I dokumentären ”Samtidigt på jorden” följer regissören Carl Olsson några av dem som arbetar med de döda.

DOKUMENTÄR

Carl Olsson har följt några av dem som arbetar dagligen med våra döda: patologer, gravgrävare, krematoriemedarbetare, likbilsförare. Tablåer där saker pågår i långsam vardagslunk, utan kommentar. Småprat, tristess, stunderna emellan.

Urblekta, Roy Anderssonska färger och småskojiga personligheter som pratar buffé, smoothies och resor. Människor som är väl valda, omöjliga att skriva – rent guld för en dokumentärfilmare.

Det är en fin inblick i hur det ser ut och går till, det finns värme och humor, men att ”Samtidigt på jorden” har biopremiär sensommaren 2020 sätter förstås sin prägel på filmen.

Det är inte en regissörs ansvar att curla publiken, men när döden och tankarna på värdiga avslut varit ständigt närvarande i månader landar patologernas jargong om skör hud och fläckiga lakan som ska bytas kanske extra illa.

Det känns onödigt på gränsen till osmakligt, oansvarigt mot både de medverkande och de döda. Det är detaljer som brusar och stör i en film där de döda i övrigt behandlas med stillsam respekt.

Publicerad: