Mejla

Michael Carlsson

Flygmaskinen blåser runt samtliga – spik

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 23 augusti

Publicerad:
Uppdaterad:
Heavy Sound spikas på GS75 – av Sportbladets expert.
Foto: TR Bild
Heavy Sound spikas på GS75 – av Sportbladets expert.

Det är elitloppshästar i startlistorna när Solvalla arrangerar Grand Slam 75.

I matchen mellan Makethemark och Heavy Sound är det ingen tvekan om vem som spikas.

Flygmaskinen Heavy Sound blåser runt samtliga, eftersom Makethemark letar efter formen.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Det är tätt på given för Solvalla som efter Jubileumspokalen i onsdags kör fina tävlingar igen söndag eftermiddag. Grand Slam 75 är dessa tom kryddat med en jackpot och har knappt fyra miljoner extra i poolerna. 

Ställer hela fältet schack matt i ett nafs

Om vi börjar bakifrån så är det The Owners Trophy som avslutar GS75-spelet. I jakten på förstaprisets 200 000 kronor blir Heavy Sound klar favorit. Detta trots att det är bakspår på tillägg. Men fjolårets elitloppshäst gjorde en strålande comeback och fullföljde även starkt i gulddivisionen senast bakom Diamanten. Trots att Heavy Sound avslutade 1.08 sista 800 metrarna så räckte det ”bara” till en femteplats. Gör han om samma avslutning i det här loppet så torde han ställa hela fältet schack matt i ett nafs. Speciellt med tanke på att Makethemark inte har visat någon sprudlande form efter Elitloppet och tränaren Petri Salmela har gjort alla möjliga undersökningar av hästen utan att hitta något fel. Men provar därför att starta igen men tills dess att Makethermark hittar formen igen är Heavy Sound en given spik. Tränaren Daniel Redén, vars makalösa framgångar bara fortsätter, vinner ju alla penningstinna lopp det här året. Han sopar fullständigt rent och det är ett otroligt facit han visar upp med sina vältränade och fina hästar.

Jag litar alltså på att Kenneth Haugstad lotsar in spiken, men för de som vill gardera finns det två hästar på start som är värda att passa. My Dream Art och Jaques Noir har båda varit ”nästagångare” hur många gånger som helst känns det som och snart sitter nog någon av dem där.

Vi tar resten av loppen i kronologisk ordning och i GS75-inledningen blir det fyra streck på systemet. Min vinnare är Prime Lini som jag tror bara är bäst i det här loppet. Värsta ”konkurrenten” är nog det snäva femtespåret i voltstart som kan fälla den inte helt pålitlige sjuåringen. Senast blev det galopp i spetskörningen, gången innan det satt han fast med allt sparat i ett V86-lopp och hade säkert vunnit med lucka i tid då. Och gången innan dess vann han orörd ett billigt lopp i Lindesberg. Den här hästen har Timo Nurmos vurmat för under hela året och hävdat att han har kapacitet för att klättra en bra bit upp i klasserna. Då bör han bara vinna det är loppet – felfri.

Är han lika bra så blir det kross

GS75-2 är lite lurigt och jag känner mig inte helt säker med mina tre streck. Det är inte fel att gardera ytterligare för de som har en större plånbok. Tipsettan går till Gipsy de Charmant som gjorde en förbättrad insats som tvåa senast på Solvalla. Hon har visat fin startsnabbhet tidigare bakom bilen och kan mycket väl dyka till ledningen här. Det aviseras barfota runt om för första gången, även om det inte är helt spikat, på grund av lite dåliga framfötter.

Omgångens andra spik blir Farlander Am i GS75-3. Han har stångats i tuffa V75-lopp och verkligen gjort det med den äran. Efter en andraplats i försöket tog han senast upp jakten på självaste Pleasure For Cash i finalen och spurtade in till en andraplats. Nu kliver Farlander Am ner rejält i klass och är han lika bra som senast krossar han de här konkurrenterna fram och baklänges. Hästen är stabil och femtespåret i voltstart torde inte vara några problem. Johan Svensson lär sedan köra offensivt och släppas till ledningen. Då är det slut och Farlander Am känns som en klockren spik.

I stoloppet Fillies And Mares, GS75-4, strösslar vi på med sex streck. De mest meriterade märrarna står med tillägg och vi vet så här års på snabba banor att då kan det lätt gå galet. Annars gjorde Anita Ros en ruggig avslutning senast då hon levererade en spurt via 1.08,5 sista 500 metrarna. Det räckte för att bli tvåa bakom Golden Tricks och hästen hade haft ett par månaders uppehåll inför den starten och lär säkert gå framåt ytterligare formmässigt med loppet i kroppen. Hevin Boko har varit ute i Stoeliten under våren och försommaren och gjort bra prestationer som tvåa och trea. Återkommer nu efter ett uppehåll då hon trampade sig i senaste loppen och gjorde sig lite illa och fick sys. Men att hon har tränat starkt råder det inga tvivel om eftersom Nurmos hade anmält henne till EM för ston i onsdags men där kom inte Hevin Boko med. Det ger en fingervisning i alla fall om att hästen är väl preparerad, men 40 meters tillägg är ingen lek…

Skrällen är fräck tipsetta

I GS75-5 lär den stora snackisen bli Björn Goop och första jänkarvagn på Hunt Am. Dessutom byter man ut det öppna huvudlaget till skygglappar, med goggles-huvudlag. Hästen var senast ursäktad som fyra efter att ha fått tryck i ledningen. Han stretade emot bra till kort före mål och hade innan dess två raka segrar. Hästen är snabb ut bakom bilen och från spår två kan det bära av till ledningen. Med tanke på de förändringar som görs kan det mycket väl sluta med seger. 

Men här vill jag varna för en annan häst, och det är stallkamraten Haymitch Am. Han är inte sämre än Hunt Am enligt Timo Nurmos och med tanke på att den ena av dem är favorit, och den andra är en noll-procentare, så vill jag lyfta fram Haymitch Am och har honom som en fräck tipsetta. Hästen debuterade med seger men har därefter galopperat bort sig. Han är lite speciell i stilen och har en säregen aktion, men nu ska han utrustas med armbågsskydd vilken man tros ska kunna hjälpa till felfri avgång. Haymitch Am är en både snabb och stark häst och är inte borta felfri, trots spår elva. 

Big Shot fick en vilsam smygresa av Örjan Kihlström och tackade för det genom att spurta till seger. Nu har den startsnabba hästen ett perfekt läge med spår två bakom bilen över kort distans. Han är berättigad favorit i GS75-6 och den främsta konkurrenten är Bottnas Fantom. Den hästen var struken för en hovböld nyligen men nu är hoven fin och träningsrapporterna går i dur. Jag litar dock inte helt på den duon som får sällskap av ytterligare tre hästar på systemet.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5–2–11–1 (6–3)

GS75-2: 4–6–1 (8–7)

GS75-3: 5 Farlander Am (12–2)

GS75-4: 12–15–9–10–13–3 (5–6)

GS75-5: 11–2–5–7 (8–12)

GS75-6: 2–4–8–7–3 (6–5)

GS75-7: 13 Heavy Sound (6–4)

Systemet är på 1440 rader / kronor.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE