Fem från Rosengård i veckans damallsvenska elva

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det här är en ny regel, eller kanske en sporre inför hösten.

Slår du serieledarna med 3–0 kommer du ha minst fyra spelare i veckans elva.

Så grattis, Rosengård. Ni fick fem.

Cajsa Andersson.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Cajsa Andersson.

MÅLVAKT

Cajsa Andersson, 27, Linköping

Först lite beröm till Växjö. Jumbon har bara gjort två spelmål på hela säsongen, men mot Linköping räknade jag till åtta målchanser. Var hittade de den hungern?

Det trista för Öling och Strömgren och de andra var att motståndarnas målvakt var enorm.

Cajsa Andersson dök som en gymnast mot sina stolpar. Hon flög i luften. Och framför allt redde hon ut oredan som uppstod emellanåt, där bollen studsade mellan tjugo ben i straffområdet.


Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Glódís Perla Viggósdóttir.

BACKAR

Portia Boakye, 31, Djurgården

Är hon ytter? Är hon vänsterback? Tränare Pierre Fondin verkar ha grubblat över saken i sommar, men har fått sitt svar nu.

Portia Boakye har spelat mittback i två raka matcher. Först nollades Rosengård och sedan Kristianstad.

När en kantspringare går in i mitten brukar det se fladdrigt ut, men ghananskan kan inte beskrivas med roligare ord än trygg. Hon står där hon ska. Stänger ytor. Klär av motståndare som en förskollärare.

Till nästa match är Rachel Bloznalis tillbaka, vilket borde ge Fondin nytt huvudbry. Var ska hon spela nu när mittbacksplatsen är tagen?

Glódís Perla Viggósdóttir, 25, Rosengård

Vi skriver mest om anfallskanonerna och mittfältskreatörerna. Det blir lätt så. Men bortsett från Mimmi Larsson har isländskan i mittförsvaret varit Rosengårds konsekvent bästa spelare.

I helgen var det tänkt att hon skulle få svettas mot Blackstenius, Hammarlund och Blomqvist. Men Viggósdóttir fick dem att likna dussinspelare i ett mittenlag.

Eva Nyström, 20, Umeå

UIK startade sin allsvenska återkomst svagt. Skakigare gäng hade lagt om sin taktik efter en poäng på fem matcher, men nykomlingen fortsatte försöka äga bollen och rulla ut motståndet.

Modet har belönat sig. Farten har vridits upp i anfallen, tillslagen har blivit några färre och mittlåset Sanna Kullberg–Eva Nyström har växt in i kostymen.

När de i helgen slog storasyster Piteå, mästare 2018, kändes det bara logiskt. Mest beröm förtjänar Nyström, inplockad från AIK, för att ha ägt luftrummet mot normalt så starka Karlernäs och Jakobsson. Och för att sin hockeyassist till 2–0.

Sanna Kullberg, 27, Umeå

... men när vi tänker på saken ska Sanna Kullberg med här också. För sina 90 finfina minuter, men särskilt för hemjobbet och brytningen på Nina Jakobssons friläge med tio minuter kvar.

Mie Leth Jans, 26, Vittsjö

Flopplaget har vaknat och skakat av sig prefixet. Numera är Vittsjö bara... ja, ett lag. Ett kollektiv som fungerar igen. I en svängig tillställning nosar flera hemmaspelare på en plats i elvan, men vi faller för Mie Leth Jans och hennes offensiva mittbackspel.

Danskan gjorde mål också. Ett smart, lågt långskott.


Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Caroline Seger.

MITTFÄLTARE

Jessica Samuelsson, 28, Rosengård

Vi målar hela mittfältet vitt den här veckan. Ändå är det inte lätt att välja vilka rosengårdare som ska med.

Samuelsson är nog den minst estetiska spelaren i serieledarna elva, men hon kompenserar med löpmeter och en underskattad passningsfot.

20 minuter in i mötet med Göteborg hade hon lokaliserat och utnyttjat tomrummet ute på högern första gången. Efter 40 minuter gjorde hon sitt första mål för säsongen.

Caroline Seger, 35, Rosengård

Jag måste erkänna en sak. I våras kom jag på en ordlek, en riktigt taskig, som kanske kunde komma till användning den här säsongen. Om Caroline verkade trög och ålderstigen hade man kunnat likna henne vid Snövits åttonde dvärg: vi kände till Toker och Glader och gänget, men det här är Seger.

Om den varit aktuell i sommar? Om hon varit seg?

Förlåt för att jag ens tänkte tanken. Caroline Seger är troligtvis årets hittills bästa mittfältare. Hon springer inte mest, men tar inte ett tillslag i onödan.

Hon har blicken vänd framåt och sätter hela tiden bollarna framåt, i djupet eller på anfallarnas fötter.

Något mer? Hon vinner boll också. Hon vinner nickdueller. Hon gör mål.

Kepsen av, Caroline. Sluta inte på många år.

Ali Riley, 32, Rosengård

Seriefinalen var en taktisk triumf av Rosengård. De klev högt och låste Göteborgs innermittfält. Och framför allt firade de stora triumfer i luckorna utanför gästernas backtrea.

Riley trivdes där. Hon gick brett men försökte hela tiden bryta inåt. Precis så gjorde hon första målet och låg bakom andra.


Foto: Jens Ökvist / TT
Karin Lundin.

ANFALLARE

Karin Lundin, 25, Kif Örebro

Uppsalas 1–0-mål mot Kif var ett av årets fulaste. Det är inget illa menat, jag gillar kämparmål och tåfjuttar. Men kvitteringen är med på listan över de vackraste långskotten i år.

Närmast stillastående tjoffar Lundin bollen i en hög båge, via ribban och in. För att kröna insatsen tåade hon in segermålet också.

Mimmi Larsson, 26, Rosengård

Allt är redan sagt. Mimmi Larsson är årets spelare i damallsvenskan och har gjort sina två främsta matcher mot Linköping (fem mål) och Göteborg (tre assist).

Fortsätter det såhär kommer en 26-åring från Torsby guldmålas i mitten av november.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.