Toppchef misstänks för miljonsvindlerier

Hävdar att det rörde sig om lån

Av: Lilian Andersson

Publicerad:

En tidigare toppchef i en svensk idrottsorganisation misstänks ha svindlat till sig närmare två miljoner kronor och krävs på skadestånd.

Mannen har förnekat att det han gjort varit brottsligt.

– Det var lån som skulle betalas tillbaka, har han tidigare hävdat i förhör enligt förundersökningen.

Den tidigare toppchefen var en känd profil inom sin idrott med förtroendeuppdrag både i Sverige och utomlands.

Under tiden som högst ansvarig inom den aktuella idrottsorganisationen misstänks han ha gjort sig skyldig till miljonsvindlerier mot föreningar som han också hade förtroendeuppdrag för.

Men mannen har hävdat att pengaöverföringarna till hans eget aktiebolag skulle betalas tillbaka.

– Det jag gjort var inte brottsligt, har han sagt. Det var lån till bolaget som skulle betalas tillbaka.

Skulle öka avkastningen

Mannen, som är i 50-årsåldern, har åtalats misstänkt för två fall av grov trolöshet mot huvudman under januari 2013 och juli 2014 mot två föreningar i Stockholm och i Mellansverige. Totalt misstänks mannen ha svindlat till sig 500 000 kronor respektive 1,2 miljoner kronor, enligt åklagaren, då han i och med sina förtroendeuppdrag haft mandat att göra ekonomiska transaktioner. Pengar som han förde undan i omgångar till sitt eget aktiebolag. Den ene föreningen har yrkat på 1,2 miljoner kronor i skadestånd.

Mannen har medgett händelseförloppen men förnekat brott.

Det misstänkta svindleriet på 500 000 kronor hävdar han var ett lån, han ska ha fått styrelsens godkännande att disponera pengarna med undantag för börsplaceringar för att öka avkastningen.

Den aktuella föreningen hade fått ett mycket större medlemsantal med ökade intäkter och pengarna skulle investeras.

Påstår att han inte minns

Mannen har hävdat, så vitt han minns, att pengarna skulle satsas i ett stort publikt idrottsarrangemang i Sverige som beräknades få ett överskott på cirka tio miljoner kronor. En femtedel av det skulle sedan gå till föreningen.

– Pengarna användes för att täcka olika kostnader inför det, till exempel resor, olika räkningar, avgifter och konsultarvoden, har mannen påstått.

Företaget som ansvarade för idrottsarrangemanget var toppchefens eget.

Men arrangemanget blev inte av och investerade pengar ska ha gått upp i rök.

I polisförhöret med mannen är det något som ständigt återkommer, att han inte minns riktigt.

Då brottsmisstankarna mot honom blev kända fick mannen avsked från sina förtroendeuppdrag, gick sjukskriven i flera år och har enligt vad hans advokat uppgett i förhör mått mycket dåligt.

”Måste vara en miss”

Det andra misstänkta svindleriet på 1,2 miljoner kronor mot föreningen i Mellansverige hävdar mannen också var ett lån till hans eget företag som skulle betalas tillbaka fyra månader senare enligt överenskommelse med föreningens ordförande, utan den övriga styrelsens medgivande.

– Det var en muntlig överenskommelse. Pengarna användes till att betala företagets fordringar. Jag har gjort en massa överenskommelser med olika människor utan att ha det skriftligt och det har gått bra.

Men påståendet om lån har förnekats av både ordföranden och dennes chef.

Då föreningen upptäckte att pengarna var borta ska mannen ha ändrat på ett kontoutdrag som tillhörde hans företag genom att klippa och klistra så att föreningen stod som kontohavare istället för att undgå misstankar.

Då förhörsledaren även påpekar att mannens bolag, som tagit emot pengarna, hade lagt ned sin verksamhet vid den aktuella tidpunkten svarar mannen:

– Det låter konstigt, det måste vara en miss i sådana fall eftersom det är verksamt.

Mannens försvarare har avböjt att kommentera åtalet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN