Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: En enda perfekt vänster kan göra Wallin till en av de största genom tiderna

MALMÖ. Tyson Fury vs Otto Wallin. En så dålig match att ingen vill se den säger superpromotorn Eddie Hearn.

Helt okej. I det här läget är det hans jobb att förvandlas från nyskapande utvecklare av underhållningssporten proffsboxning till att bli en gnällig gubbjävel.

Det kan Otto Wallin skita i.

Eddie Hearns ansvar är Anthony Joshua. Världens tungviktskung som föll blytungt mot inhoppade vikarien Andy Ruiz som efter att ha slagit ned den brittiske jättefavoriten fyra gånger nu har världsmästarbältena för WBA (supervarianten), IBF, WBO och IBO.

Efter den enorma prestigeförlusten måste Hearn försöka flytta fokus från sitt eget stalls monumentala fiasko – Joshua kunde ha dött i ringen efter att tränaren Rob McCracken tillåtit honom att boxas vidare efter tredje ronden då världsmästaren drabbats av hjärnskakning på grund av de två första nedslagningarna. Alla i branschen vet hur farlig en ”second impact” är, men eftersom ingen trott att superstjärnan kunde förlora mot en liten lönnfet mexikan kände man sig säkert tvungna att ta en grov chans för att rädda situationen.

Det gick käpprätt åt helvete, men kunde alltså slutat mycket värre.

Alla vill möta alla

Och nu snackas det mer än kanske någonsin i sporten där hårdkokt mellansnack alltid tillhört spelet.

Tyson Fury ”busringer” och hetsar Joshua. WBC-mästaren Deontay Wilder hånar både Fury, som han gick oavgjort med i en jättematch, samt Joshua, som han vill möta oavsett hur det går i returen för britten mot Ruiz.

Alla vill möta alla eftersom det ligger enorma högar med dollar och pund i de olika potterna.

Så då gäller det att snacka, håna, brösta upp sig, spela på motståndarens eventuella svagheter och skapa en antagonism som får hela världen att vilja se just deras match om miljonerna/miljarderna.

För Hearn handlar det om att förminska Tyson Fury för hans val av motståndare i syfte att sälja in en match mot en riktig motståndare – Anthony Joshua – i stället för som britten antyder det helt värdelösa slaktoffret Otto Wallin.

Något som Fury självklart inte bryr sig ett smack om i detta läget.

Fury har ett avtal med ESPN som garanterar honom 950 miljoner kronor för att tv-bolaget ska få visa fem matcher utan något krav på vem han möter. Därför tittade Fury och hans promotor Frank Warren på matchlistor och hittade bland andra Otto med den perfekta raden 20–0–0. Alltså en oantastlig motståndare. En lovande obesegrad svensk på väg uppåt.

Struntar totalt i logik

Boxningspromotorer har alltid i alla tider jobbat på det viset. Det vet så klart Hearn om, framförallt eftersom han gjort samma sak själv, men när det gäller att bjuda skådespel för folket blir det mer kittlande att skapa konflikter.

Fury har förresten redan valt ut ett nytt ”slaktoffer” efter matchen mot Wallin. En match som ska gå i England redan i december. En match med inget annat syfte än att uppfylla kraven i det lukrativa tv-kontraktet i väntan på en ny supermatch mot antingen Joshua eller Wilder.

– Han har fått en match han inte kan förlora, men är inte det tråkigt? säger Eddie Hearn till Fighthype inför söndagsmorgonens fajt i T-Mobile.

Mike Tysons match mot James “Buster” Douglas 1990 ansågs vara så förutsägbar att den var oetisk. Den fick inte arrangeras i USA, men i Tokyo skickade Buster den obesegrade och ”oslagbare” Iron-Mike i golvet.

Joshua skulle inte kunna förlora mot Ruiz.

Tyson Fury skulle inte kunna plocka alla Volodymyr Klytjkos VM-bälten i november 2015.

Idrott har inte mycket till övers för logik. Tungviktsboxning struntar totalt i den.

Därför kan Otto Wallin njuta av sina dagar i Las Vegas, bygga sitt självförtroende och låta alla andra snacka om precis vad de vill.

Otto är en av årets mest nederlagstippade idrottsmän men en enda perfekt vänster kan göra honom till en av de största svenska idrottsmännen genom tiderna.

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Tyson Fury