Så steker du den perfekta oxfilén

3,7 (65 röster)

Kocken: Därför ska du vända köttet mer än en gång

Vill du lära dig att steka kött helt perfekt? Hitta rätt temperatur för rare och well done? Vill du veta varför du ska vända köttet flera gånger i stekpannan?

Se nya programserien ”Stekskolan” – kocken Mattias Larsson ger sina bästa tips för att få köttet extra saftigt och smakrikt.

Laddar ...

Oxfilérecept med levainbröd och stekt sparris

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 4 skivor levainbröd, (alt annat valfritt bröd)
  • 4 skivor oxfilémedaljonger, á 120 g
  • 250 g cocktailtomater
  • 250 g sparris, alt salladslök i lite mindre mängd
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • pepparrotscréme
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • salt
  • Till servering

  • rostad lök

Gör så här

Av: Aftonbladet

Kockens bästa tips

  1. Välj gärna ett svenskt kravmärkt kött.

  2. Välj ett mört välmarmorerat kött, gärna hängmörat.

  3. Använd rumstempererat kött, för att inte kyla ner stekpannan.

  4. Salta innan, gärna ca 15-20 minuter före (för en djupare, rikare köttsmak samt ett saftigare kött).

  5. Stek på högsta möjliga temperatur när du bryner köttet, för att få en smakrik yta.

  6. Stek i olivolja och smör. Ös köttet med smöroljan under stekningen (för bättre smak samt att oljan och smöret inte ska brännas. Lägg gärna ner lite örter och vitlök under stekningen för att nyansera köttets smaker.

  7. Låt köttet vila på en skärbräda några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.

Så hittar du rätt temperatur för rare och well done

– Vad det gäller temperaturer så har vi alla lite olika referenser, men det här är min skala, säger kocken Mattias Larsson.

  • 45 grader för rare (mörkröd och ljummen)

  • 50 grader för medium rare (mörkröd och varm)

  • 55 grader för medium (mörkrosa/röd ton)

  • 60 grader för medium well (rosa ton)

  • 65 grader för well done (kan ana en ljusrosa ton)

  • 70 grader för helt genomstekt (grådassigt torrt kött)

Laddar ...

LÄS VIDARE