Hetaste svensken i NHL: ”Stort lyft”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Andre Burakovsky är hetaste svensken i hela NHL.

Han prickade in två nya mål i Colorados segermatch mot Calgary i natt och ligger plötsligt på delad förstaplats i svenska målligan.

– Vem hade kunnat tro det innan säsongen startade? Men klubbytet har inneburit ett stort lyft för mig och jag spelar med väldigt bra självförtroende nu, säger den 24-årige skåningen till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det var nionde respektive tionde fullträffen ”Burra” piskade in i gamla Saddledome och det innebär alltså att han glider upp jämsides med Elias Lindholm i toppen av den blågula målligan.

Som han säger själv:

Vem kunde innan säsongen startade tro det från en spelare som under åren i Washington gjorde som mest 17 mål men för det mesta legat på tolv?

– Ja, det rullar på och det är såklart roligt, säger han när vi når honom efter Calgary-matchen.

– Klubbytet har inneburit ett stort lyft för mig, jag trivs väldigt bra i Avalanche.

Och så får Malmö-pågen spela med Nathan MacKinnon – en av hockeyvärldens stora superstjärnor. De två har, i skadade duon Gabriel Landeskogs och Mikko Rantanens frånvaro, snabbt utvecklat fin kemi. Mycket riktigt stod ”Mac” för assist till bägge målen i natt.

– När man spelar med honom gäller det bara att hitta yta. Han gillar att hålla i pucken och är så skicklig att han kommer att hitta en med passningarna om man ser jobbar sig till lite space, fortsätter Andre.

Som dock höll i pucken bra på egen hand i natt också. Andra målet var en riktig läckerhet. Han fick tag i pucken direkt efter tekning i offensiv zon, snurrade kvickt upp ett par motståndare och skickade upp pucken i nättaket med ett rykande skott.

Stort självförtroende

– Det var en sådan situation när jag tidigare nog hade försökt hitta någon att passa, men jag har börjat skjuta mer på senaste tiden, förklarar han.

– Det har givetvis att göra med självförtroende. Jag har mycket sådant nu.

Segern i natt var Avalanches sjätte på de senaste fem matcherna, varav merparten i västra Kanada, och det får anses som ett lysande facit – i synnerhet i skenet av att laget haft och har så mycket skador.

– Ja, men vi har verkligen haft flera killar från AHL som steppat upp för oss, säger ”Burra”.

– Det är inte lätt att komma upp från den ligan och ta stora roller i NHL men det har de verkligen gjort.

Oliver Kylington hade assist på ett av Calgarys två mål.

Foto: DARRYL DYCK / TT

Toronto Maple Leafs kräftgång fortsätter. De spelade bättre än på länge i nattens bortamatch mot Vegas, men fick ändå spö med 4-2.

23-årige Pierre Engvall begick sin NHL-debut för löven, spelade nio och en halv minut och var minus ett.’

Vegas-keepern Marc-Andre Fleury stod för övrigt för säsongens räddning när han kastade sig som en fotbollsmålvakt och knep ett Nic Petan-skott med plockhandsken. 

San Jose fick se sin sex matcher långa segersvit klippas av hemma i Sharktank nu på morgonkvisten – av Connor McDavid & co i Edmonton Oilers.

Just McDavid gjorde ett mål och spelade fram till två i 5-2-segern och har nu, galet nog, producerat 16 poäng på de senaste fem matcherna.

Oscar Klefbom tillskrevs också två assist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!