Kina svarar Trump: Öppna lögner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens.

NYHETER

Efter uppståndelsen kring Donald Trumps utspel om rengöringsmedel var han på måndagen mer nedtonad. Men hans kritik mot coronavirusets ursprungsland Kina är fortsatt hård – vilket Pekingregimen beskriver som lögner och dimridåer.

Tonläget i presidentens dagliga presskonferenser om coronaviruset i USA har sedan de inleddes i mars skruvats upp för i det närmaste varje möte. Kulmen nåddes möjligen när han förra veckan spekulerade om att bota smittade personer med rengöringsmedel. Han blev efteråt rikligt förlöjligad och avslutade tvärt pressträffen dagen därpå utan att svara på frågor.

Efter ett uppehåll i helgen var det länge osäkert om måndagens pressträff skulle bli av. Först sattes den upp på schemat, för att snart ställas in och sedan åter vara på agendan.

Vill öppna skolorna

När Trump strax före midnatt svensk tid stod på gräsmattan utanför Vita huset var det en något lugnare president som kunde berätta att många städer – han räknade upp ett dussintal – noterar färre smittofall, att 5,2 miljoner amerikaner har testats för viruset och att det är viktigt att börja öppna USA igen.

– Så fort som möjligt, men också så säkert som möjligt, sade Trump, och tryckte i synnerhet på att skolor över hela landet bör slå upp sina portar igen.

– Det finns en hunger hos folk att öppna igen och det går fort, fortare än någon tror.

Tidigare virusuppdateringar har vid flera tillfällen snarast liknat kampanjmöten inför höstens val, men tonen från helgens idoga twittrande om falska medier – "folkets fiende" – återkom inte lika kraftigt på måndagen.

Bästa ekonomin

Han kunde dock inte hålla sig från att berätta om att "någon" sagt till honom att han byggt upp den bästa ekonomin i världshistorien. Han anklagade också återigen Demokraterna i allmänhet och representanthusets talman Nancy Pelosi i synnerhet, för att ha tonat ner hotet om coronaviruset.

De arga orden riktades främst mot Kina, som enligt Trump kunde ha förhindrat att viruset spreds, och att landet kommer att hållas ansvarigt för pandemin.

– Det finns många sätt som vi kan göra det på. Vi undersöker hur vi kan göra, sade Trump.

– Vi är inte glada över hela situationen för vi tror att det (viruset) hade kunnat stoppas vid källan.

Utspelen besvarades vid den dagliga presskonferensen på utrikesdepartementet i Peking.

– De har bara ett mål, säger talesmannen Geng Shuang om USA.

– Att ducka ansvaret för sin egen dåliga epidemiprevention och kontroll, och att avleda allmänhetens uppmärksamhet.

Geng anklagar USA för att sprida "öppna lögner" om viruspandemin.

Värst drabbat

Viruset har sitt ursprung i den kinesiska staden Wuhan, men efter strikta åtgärder i början av året har Kina nu enligt regimen i stort sett fått stopp på spridningen. Innan dess hann det dock sprida sig över världen, och i absoluta tal har USA blivit det värst drabbade landet.

Under måndagen registrerades 1 303 nya dödsfall till följd av covid-19 i USA. Totalt har drygt 56 000 personer avlidit i sviterna av coronaviruset i landet och runt en miljon är bekräftat smittade, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

Publicerad:

LÄS VIDARE