Sparkade kommundirektörens nya toppjobb – och nya namn

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleås före detta kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken efter ha köpt en personlig mentor för över en halv miljon kronor.

Nu har han bytt namn och fått ett nytt toppjobb i Nacka kommun.

– Jag blickar framåt och söker ett nytt meningsfullt arbete, säger han.

I höstas lämnade Mikael Lekfalk sin tjänst som kommundirektör i Luleå kommun. Efter att ha köpt en personlig mentor för 570 000 kronor, utan att informera politikerna i kommunstyrelsen och brutit mot reglerna om upphandling, fick han sparken.

– Att man får sluta på sådana roller är inte helt ovanligt. Du kan få gå på dagen om politiken inte har förtroende för dig, säger han.

Sedan början av april arbetar han som tillförordnad social- och äldredirektör i Nacka kommun.

Han har dessutom bytt namn. Mikael Lekfalk har blivit Mikael Gustavsson Roxell.

– Det har en enkel förklaring. Jag har gift mig och tagit mitt pojknamn Gustavsson och min frus efternamn Roxell. Det kändes inte rätt att ha kvar min före detta frus efternamn.

Har namnbytet något att göra med hur det slutade i Luleå?

– Nej. Jag har som sagt gift mig och tog med mitt pojknamn in i äktenskapet.

Mikael Gustavsson Roxell, tidigare Mikael Lekfalk.
Foto: Snowgarden AB
Mikael Gustavsson Roxell, tidigare Mikael Lekfalk.
Delar av avtalet mellan Luleå kommun och Resultatfabriken Consulting AB i Uddevalla.

Mikael Gustavsson Roxell lämnade sin tjänst som kommundirektör med nästan två miljoner kronor i avgångsvederlag. Han blev dessutom polisanmäld för grov trolöshet mot huvudman.

– Det är alltid tråkigt att enskilda medborgare polisanmäler en. Jag har aldrig varit orolig för det och den är nedlagd nu. Det har jag släppt och lagt bakom mig fullständigt. Jag blickar framåt och söker nya uppdrag som jag tycker är meningsfulla.

Varför genomförde du köpet av konsulttjänsten på eget bevåg?

– Det har framgått att det visst fanns information till politiken om det. Jag vill inte kommentera det vidare. Det är passerat för mig. Men jag kan säga att jag står för det jag gjort och det var inga konstigheter på något sätt.

Foto: Google
Nacka stadshus, Mikael Gustavsson Roxells nya arbetsplats.

Du fick ändå sparken, hur ser du på det som hände?

– Ärendet har utretts och jag är trygg med det. Jag upplevde att jag hade mandat att själv ta beslutet om upphandlingen. Det var inte så att jag mörkade på något sätt. Jag tittar nu framåt och mycket som vi åstadkom i Luleå var bra och jag är glad och stolt över att ha varit med om det.

Kan det som hänt ha skadat ditt förtroende?

– Jag tror att medias kraft är väldigt stor. Jag vet inte, men hoppas inte förtroendet för mig tagit skada. Jag tror och hoppas att jag nu får en reell chans att visa vad jag kan och vad jag är bra på. De som jobbar i branschen vet hur det funkar, men medborgare kan säkert ha en annan bild av mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN