St Louis historiska avancemang

”Vänt på ett fantastiskt sätt”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. Inget NHL-lag som varit tabelljumbo så sent som vid nyår har någonsin gått vidare till Stanley Cup-slutspelets andrarunda – förrän i natt.

St. Louis Blues, borta från alla diskussioner när 2018 blev 2019, slog ut favoriten Winnipeg Jets hemma i Enterprise Center – efter ett magnifikt hattrick signerat Jaden Schwartz.

– Vi har onekligen vänt på säsongen på ett rätt så fantastiskt sätt, säger Oskar Sundqvist efter den avslutande 3-2-segern.

Det fortsätter hända osannolika saker i Stanley Cup-slutspelet – hela tiden.

Att Winnipeg Jets följer Tampa Bay Lightning och Pittsburgh Penguins på sommarlov är anmärkningsvärt nog i sig. De räknades också som en av de stora favoriterna innan den här säsongen startade.

Men att det dessutom är St. Louis Blues som, efter sex blytunga kraftmätningar till matcher, slår ut dem kan rentav betecknas som historiskt.

Visst, de spelade enastående under grundseriespurten, men så sent som vid nyår låg de sist i tabellen – och ingen som gjort det så sent har alltså någonsin tagit sig vidare från första playoff-rundan.

– Nej, det är ju väldigt speciellt, säger Oskar Sundqvist när vi når honom efter den avgörande segern.

– Vi har onekligen vänt på säsongen på ett rätt så fantastiskt sätt, kommit ihop som lag och gjort det mesta rätt. Det känns såklart väldigt skönt.

Foto: Jeff Roberson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Vår bästa match i hela serien”

Och i natt syntes det på bluesmännen att de bara hade bestämt sig för att avsluta serien mot Jets. 

– Ja, det här var definitivt vår bästa match i hela serien, fortsätter ”Sunken”.

– Vi slarvade lite på slutet, så det blev onödigt spännande, men dessförinnan tycker jag att vi stod för en riktigt helgjuten insats på alla vis.

Särskilt helgjuten var Oskars kedjekamrat Jaden Schwartz som fullbordade ett hattrick. Samma stjärna prickade in det avgörande målet i Winnipeg i förrgår och lustigt nog sa Oskar då till Sportbladet att det skulle vara väldigt bra för laget om Schwartz kom igång.

– Jo, he he, det visade sig vara väldigt bra, det. Nu är det bara att fortsätta ge honom puckarna så han kan mata in fler mål.

”Känner dem väl”

I nästa omgång väntar antingen Dallas Stars eller Nashville Predators – och det är båda motståndare ”Sunken” och hans lagkamrater har stor respekt för.

– Absolut, vi känner dem väl eftersom vi spelar i samma division och vet exakt hur bra de är. Det blir tufft vem av dem vi än får gå upp mot, konstaterar han.

– Det viktiga för oss är att vi inte svävar iväg utan inser varför vi kommit hit, är ödmjuka och fortsätter på exakt samma sätt.

NHL-klubbarna med flest Stanley Cup-titlar genom tiderna 00:47

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL