Stopp för att skicka migranter till Mexiko

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Två honduranska män och deras advokater ber en bön i mexikanska Tijuana innan de går över gränsen till USA för att påbörja sina asylprocesser efter att tidigare ha skickats tillbaka över gränsen av amerikanska myndigheter. Arkivbild.

En federal domare i Kalifornien har satt stopp för Trumpregeringens beslut att skicka migranter till Mexiko i väntan på rättslig prövning i USA.

San Francisco-domaren Richard Seeborg säger att förfarandet att skicka migranterna till Mexiko bryter mot lagen.

Domarens beslut väntas träda i kraft på fredag och gäller i alla amerikanska delstater.

USA:s regering lanserade i januari programmet, ett av flera försök att minska antalet personer som tar sig in i landet, där migranter skickas till Mexiko i väntan på rättslig prövning. En väntan som kan dra ut på tiden, ibland i flera år. Eftersom det finns gränser för hur länge barn får hållas i förvar släpps många familjer fria i väntan på den rättsliga processen.

Trump-administrationen meddelade i förra veckan att man planerar att i större utsträckning skicka migranter till mexikanska gränsstäder. Den amerikanska regeringen hävdar att det är nödvändigt eftersom så många asylsökande i slutändan stannar flera år i USA och sedan inte dyker upp när de kallas till domstol.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM