Oro för att virus ska spridas i USA-protester

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Protest med anledning av George Floyds död i polisens händer i El Paso, Texas i söndags.
Foto: Mark Lambie/TT
Protest med anledning av George Floyds död i polisens händer i El Paso, Texas i söndags.

USA kokar och brinner. Men parallellt med protesterna mot rasistiskt polisvåld rasar också coronapandemin, som drabbat USA hårt. Nu växer oron för att viruset ska spridas bland demonstranterna.

Spence Ingram känner att hon inte har något val. Hon måste ge sig ut på gatorna för att protestera mot rasistiskt polisvåld och kräva rättvisa för svarta i USA. Men det finns ännu ett orosmoln på hennes horisont.

– Det är inte okej att vi måste vara här ute och riskera våra liv mitt under en pandemi. Men jag måste protestera och ständigt kämpa för mitt liv, säger Ingram, som själv är svart, till nyhetsbyrån AP i Atlanta.

Sprider sig

Protesterna tog fart efter det att George Floyd dödats av polisen i samband med ett brutalt ingripande i Minneapolis. Demonstrationerna har växt i styrka och spridit sig över USA och världen. Människor – med eller utan munskydd – har samlats i stora grupper för att höja sina röster och visa sitt missnöje. Många städer har just börjat lätta på restriktionerna som infördes som ett sätt att stävja spridningen av coronaviruset.

– Jag är orolig över att vi har haft folksamlingar på våra gator när vi just har lyft på rekommendationen att stanna hemma och vilken effekt det kan få på ökningen av antalet coronafall senare, säger Muriel Bowser, Washington DC:s borgmästare, på en presskonferens.

Det är förstås svårt att hålla avstånd i en protesterande folkmassa, där många sjunger eller skriker ut sina slagord. Människor kan bära på viruset utan att veta om det och oavsiktligt sprida det till andra, vilket har fått myndigheter och hälsopersonal att varna för risken för en ny smittvåg.

– Om två veckor kommer vi i hela USA att få veta huruvida det här kommer att driva upp antalet smittade eller inte, säger Marylands guvernör Larry Hogan till CNN.

Ojämlik sjukvård

USA är värst drabbat i världen av pandemin, med över 1,7 miljoner bekräftade fall och 104 000 döda, enligt en sammanräkning från universitetet Johns Hopkins. Statistik från delstater och stora städer har visat att svarta amerikaner har drabbats hårdare av pandemin än vita, vilket har satt ljuset på ojämlikheten inom sjukvården i landet.

Atlantas borgmästare Mayor Keisha Lance Bottoms har uppmanat alla som deltog i protesterna i helgen att testa sig för covid-19.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: