Här är bästa kommunerna att bo i

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
I Stockholm bor man bäst.

Stockholm är återigen landets bästa kommun att bo i.
Men väger man in bostadspriser är det Norrlandskusten som gäller, visar Fokus årliga Bäst att bo-ranking.

För tolfte året presenterar nyhetsmagasinet Fokus sin lista över de kommuner som är bäst – och sämst – att bo i. Storstäder och storstadskommunerna dominerar. Stockholm är återigen den bästa kommunen att bo i, följt av Uppsala och Mölndal.

 1. Stockholm

 2. Uppsala

 3. Mölndal

Piteå mest plånboksvänligt

Men väger man in bostadspriserna i förhållande till livskvalitet blir bilden en helt annan. Då hamnar plötsligt Stockholmskommuner som Danderyd, Lidingö och Solna i den absoluta botten. Istället är det till Norrlandskusten man ska söka sig för plånboksvänlig livskvalitet.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/Aftonbladet
Pite havsbad
 1. Piteå

 2. Skellefteå

 3. Sundsvall

Piteå rankas som den kommun med bäst livskvalitet i relation till vad man får betala för sitt boende. Där kostar en villa i genomsnitt 13 000 kronor per kvadratmeter. För två miljoner kronor för du alltså en villa på drygt 150 kvadratmeter. Ska du köpa en villa av motsvarande storlek i Danderyd måste du i snitt hosta upp över 10 miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

–  Vi vet att på platser där folk tjänar mer kostar det också mer att bo. I Stockholm till exempel är inkomsterna högre, men inte så mycket högre att det väger upp för skillnaderna i bopriset jämfört med ställen där huspriserna är låga, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och ansvarig för Bäst att bo-undersökningen, till Fokus.

Huvudstaden bäst för arbete

När det gäller arbetsmarknad ligger däremot Norrlandskommunerna i lä. På rankingen över kommunerna där det är bäst att arbeta är det huvudstadsregionen som dominerar.

Foto: Johnér
Solna en av de bästa kommunerna att arbeta i.
 1. Stockholm

 2. Solna

 3. Sundbyberg

I Stockholm ligger arbetslösheten på 6 procent, vilket är 1,5 procentenheter lägre än för landet i stort. Ännu mer imponerande är siffrorna för Solna, där bara drygt 4 procent saknar arbete. De har också en av landets lägsta kommunalskatter på drygt 29 procent.

Fokus rankar kommunerna inom ytterligare tre områden:

Bäst för unga

 1. Lund

 2. Solna

 3. Luleå

Bäst för äldre

 1. Stockholm

 2. Falun

 3. Göteborg

Bäst för familjer

 1. Nacka

 2. Kungsbacka

 3. Värmdö

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI