Här är vinnarna på fritidshusmarknaden

Foto: Thinkstock
Sedan 2011 har prisutvecklingen på fritidshusmarknaden ökat markant i de allra flesta län.

avTT-Aftonbladet

MIN EKONOMI

Stugpriserna i landet har slagit olika över fem års tid i landet.
Fritidshusägare i Dalarna och Västerbottens län är vinnarna.
Förlorarna är Blekinge och Jönköpings län, enligt statistik från Fastighetsbyrån.

Priserna på fritidshus har, i linje med den övriga bostadsmarknaden, stigit. Så sent som i förra veckan redovisade Svensk mäklarstatistik en uppgång, plus nio procent på ett år.

Endast tre län backar

Regionalt finns dock stora skillnader, visar Fastighetsbyråns genomgång där man jämfört försäljningsstatistik från perioden mars 2016–februari 2017 med samma period 2011/12.

Störst ökning har skett i Dalarnas län, upp 47 procent följt av Västerbotten med 45 procent och därefter Stockholm på 25 procent.

Tre län visar dock samtidigt en nedgång, om än en relativt liten. Blekinge backar tre procent medan nedgången i Jönköping och Västmanland är två procent.

Ronneby stora vinnaren

"Fritidshuspriserna låg ganska stabilt under några år innan de under 2016 steg relativt kraftigt, med nio procent på riksnivå. Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymme att köpa fritidshus", säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

På kommunal nivå finns vinnarna framförallt i Ronneby (103 procent) och Katrineholm (97), följt av Orsa (89). Motala och Askersund går däremot i motsatt riktning, minus 27 procent. följt av Uppsala och Upplands Bro, båda minus 23 procent.

Kommuner som har haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är inte med i statistiken.

ARTIKELN HANDLAR OM