Dyrt göra barn i fel landsting

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Provrörsförsök kan kosta tusenlappar eller ingenting alls

Längtan efter barn kan ha ett högt pris.

Om du bor i fel landsting.

I Dalarna är provrörsbarn gratis – i Göteborg ska försöken börja kosta tusenlappar.

Näst på tur att börja betala för provrörsförsök är de barnlösa i Västra Götaland. Prislappen sätts i februari, troligen kommer försök två och tre att kosta mellan 5 000 och 10 000 kronor.

– Vi ska prioritera redan födda barn, säger Ulrik Hammar (fp), landstingsråd, Västra Götaland.

Protesterna har inte låtit vänta på sig.

– Varför bara strö pengar över dem som har den stora lyckan att få barn. I stället för att hjälpa de som inte fått den välsignelsen, säger Ann Thurin, specialistläkare, reproduktionsenheten på Sahlgrenska.

”Skuldsätter sig”

Hon möter dagligen patienter som skulle tvingas avstå från försök.

– För vissa är det lätt att skaka fram pengarna, andra måste skuldsätta sig och ta hela släkten till hjälp, säger hon.

I Stockholm försvann ett gratisförsök redan i år och under hösten diskuterades om provrörsbefruktningar (IVF) helt skulle tas bort från den skattefinansierade verksamheten. Men förslaget drogs tillbaka. Östergötland, Kalmar och Jönköping ställer allt högre krav på paren för att få hjälp.

– Det här området får orimligt stor uppmärksamhet när det gäller besparingar. Alla som har barn tycker väl att det här kan man dra ner på, för det gäller inte mig, säger Svante Kjellberg, ansvarig för IVF-verksamheten på Universitetssjukhuset i Linköping.

Barn – ny klassfråga

Provrörsbarn är i dag en klassfråga. För tio år sedan var cirka 60 procent av all behandling landstingsbetald. I dag betalar sex av tio par sin behandling själva.

Särskilt i norr där köerna är upp tilll sju år spelar ekonomin stor roll. Många tvingas söka privat hjälp.

– IVF är lågt prioriterat och det tycker jag är rimligt när vi inte har tillräckligt med resurser, säger Levi Bergström (s), landstingsråd, Västerbotten.

Dalarna däremot har generösa regler och kort kö. Där kostade IVF-verksamheten, behandling och mediciner, cirka 3,3 miljoner kronor i år.

– Att få fyrtiofem barn för de pengarna är väldigt bra. Små kostnader som har en jättestor betydelse för länet, säger Misgena Becuretsion, läkare, Falu läkarhus.

”Oerhört orättvist”

Claes Gottlieb, docent i gynekologi på det privata Sophiahemmet, tycker att skillnaderna är upprörande:

– Det är inte klokt att de här oerhörda orättvisorna mellan landstingen finns. Att en del bor ”fel” eller har ”fel” ålder för att få behandling. Det borde finnas en statlig tillsynsmyndighet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN