Här ställs han till svars för sjukreglerna

Av: Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Reinfeldt: ”Sjuka ska inte jobba”

1 av 3 | Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
svarar på kritiken ”Det finns säkert exempel på att det här har gjorts på ett felaktigt sätt”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när han konfronteras med de utförsäkrades berättelser i Aftonbladet.

Här ställs Fredrik Reinfeldt till svars om sjukförsäkringen.

Aftonbladet tog med sig läsarnas fall till statsministern.

– Det finns inga perfekta reformer, säger han.

Linda är förlamad i rullstol. Selma äter 14 tabletter varje dag för att klara smärtan. Och Kent har en svår sjukdom som gör att han kan svimma när som helst.

Men det räcker inte.

Alla har fått beskedet att de visst kan jobba – och sparkats ut från Försäkringskassan efter alliansregeringens skärpta regler.

När Aftonbladet berättade om deras öden i går väckte det starka reaktioner. Artikeln fick snabbt över 1 000 kommentarer på nätet och många var upprörda.

Såg ”ett allvarligt problem”

Sent i går kväll träffade Aftonbladet statsminister Fredrik Reinfeldt som fick besvara kritiken.

Vi har skrivit om att Linda, Selma och Kent har sparkats ut från Försäkringskassan. Vad har du att säga till dem?

– När alliansen vinner valet 2006 ser vi ett allvarligt samhällsproblem. Det är att vi har 750 000 människor som är förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna. Då tycker jag att det är en skyldighet att reagera.

– Insatser, rehabilitering, frågor ställs som inte har ställts förut. Och i en del fall prövas människor om de har arbetsförmåga eller inte.

– Då säger en del att ”vi tycker att vi blir orättvist behandlade”. Jag kan inte ta i från dem den känslan. Det finns säkert exempel på att det här har gjorts på ett felaktigt sätt.

Om du fick göra något annorlunda med hur ni ändrade i sjukförsäkringen – vad skulle det vara?

– Det är inte så att de som är sjuka ska jobba. Sjuka ska vara sjukskrivna. Tanken är bara att vi ska sluta att ha människor som är arbetsföra som är sjukskrivna eller lever med sjuk- och aktivitetsersättning. De försöker vi finna och uppmuntra att komma över till arbetsförmedlingen.

Men du kan väl inte vara nöjd när en handläggare på Försäkringskassan sitter med tårar i ögonen, eftersom han tvingas sparka ut Linda?

– Jag kan inte det enskilda fallet. Men hela min syn på politik är att människor är utgångspunkten inte system. Det finns inga perfekta system.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN