Derbyseger – efter 9 217 823 minuter

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Fabregas stor syndabock
för Arsenal i derbyt

Arsenal var på väg mot ytterligare en derbyseger mot ärkerivalen Tottenham.

Då sträckte storstjärnan Cesc Fabregas upp sin hand och stoppade Rafael Van der Vaarts frispark som gav straffen fram till 2-2.

Mittbacken Younes Kaboul blev sedan i det närmaste frälsare i Tottenham-land efter att ha ordnat den första derbysegern efter 9 217 823 minuters väntan.

– Det är en fantastisk bedrift. Vi skulle antingen förlora med 0-5 eller göra ett försök, säger managern Harry Redknapp.

Arsenal drog ifrån till 2-0 i den första halvleken och såg ut att vara på väg mot ytterligare en i raden hemmasegrar mot Tottenham. Det var inför matchen 9 217 823 minuter, dock inte spelade minuter, sedan Spurs slog Arsenal på bortaplan.

Hands av Fabregas

Sedan 1993 var facit 20 derbyn, åtta oavgjorda och tolv Arsenal-vinster. Men en makalös vändning ändrade på maktordningen för London, i alla fall för en kväll.

– Det är en fantastisk bedrift. Att komma tillbaka och visa fantastisk karaktär. Vi skulle antingen förlora med 0-5 eller göra ett försök. Det var det vi gjorde för det är så jag fungerar. Jag sade till spelarna att de kan slå vem som helst, säger Harry Redknapp till BBC.

Cesc Fabregas blev stor syndabock när han bjöd på straffen fram till kvitteringen efter 67 minuter. Spanjoren menade att han skyddade ansiktet men straffen var svår att snacka bort. Handsen var självklar och Rafael van der Vaarts straff resolut.

Det holländska nyförvärvet lyfte kyligt in bollen i vänstra hörnet och sprang sedan bort till bortasektionen för att fira. Men det var inte slutet på Arsenals olycka.

Oväntad hjälte

Gareth Bale hade reducerat hemmaledningen efter Samir Nasri och Marouane Chamakhs mål. Men den stora hjälten blev mer oväntat mittbacken Younes Kaboul.

Med bara fem minuter kvar stötte det 24-åriga nyförvärvet in segermålet till 3-2 och fullbordade den makalösa vändningen. Mardrömssviten är därmed över och Spurs-fansen är kungar av London efter 9 217 823 minuter minuter av väntan, sorg och frustration.

Nu börjar jakten på Chelsea också.

– Det här måste göra att vi är tillbaka i titelracet igen. Det är helt öppet. Om spelarna tror lika mycket på sig själva som jag tror på dem är allt möjligt, säger Redknapp.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN