Fackordföranden vid Stadsteatern Gerhard Hoberstorfer avgår

avJoachim Kerpner

Fackordföranden vid Stockholms Stadsteater, skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, lämnar sin post.

Detta sedan han uttryckt sig negativt om Aftonbladets avslöjande om teaterns vd Benny Fredriksson och fått kritik för det av sina medlemmar:

– Jag uttryckte inte Teaterförbundets hållning i frågan, skriver han på Facebook.

1 av 5 | Foto: Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYR?N
Fackordföranden vid Stockholms Stadsteater, skådespelaren Gerhard Hoberstorfer.

Aftonbladet skrev i går om Benny Fredrikssons hårda ledarstil som skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern, enligt närmare 40 personer.

Då gjorde Gerhard Hoberstorfer, skådespelare som bland annat medverkat i tre säsonger av den populära tv-serien Rederiet, flera inlägg på Facebook. Han skrev bland annat att han "skulle återkomma om Aftonbladets karaktärsmord". Efter det fick han kritik för sitt agerande, och väljer nu att avgå.

– Eftersom det är  av yttersta vikt att lokalavdelningen på inget sätt uppfattas som partiskt i detta dramatiska och allvarliga skeende och eftersom jag fått kritik av mitt agerande under dagen så avgår jag som den ene av två ordföranden i lokalavdelningen, skriver han själv på onsdagskvällen på Facebook.

Aftonbladet publicerar hela hans inlägg:

"När bomben om Benny Fredriksson briserade i Aftonbladet läste jag artiklarna och kände ett starkt behov av att formulera mig. Jag skrev att "jag skulle återkomma om Aftonbladets karaktärsmord". Jag tryckte också tumme upp på en statusuppdatering som jag - uppfattade det - på ett personligt plan gav en annan bild av Benny.

Detta betyder inte att jag på något sätt avsåg att förminska eller avfärda dom historier eller beskrivningen av den ledarkultur som materialet talar om.

Jag har ägnat mycket tid åt att arbeta med och förstå maktstrukturer på vår arbetsplats. Det var därför jag en gång blev fackligt aktiv. Vad jag reagerade på var artiklarnas dramaturgi - helt privat.

Jag uttryckte därmed inte Teaterförbundets eller Lokalavdelning 3:s hållning i frågan. Lokalavdelning 3 välkomnar på alla sätt den utredning som initierats av Stadshuset och ställer sig helt bakom Teaterförbundets krav på att den tillsatta utredningen sköts av externa experter, vilket vi också förmedlat till Stadshuset.

Eftersom det är av yttersta vikt att lokaladelningen på inget sätt uppfattas som partiskt i detta dramatiska och allvarliga skeende och eftersom jag fått kritik av mitt agerande under dagen så avgår jag som den ene av två ordföranden i lokalavdelningen.

Det viktigaste just nu är att utredningen får arbeta i god ordning och sedan ligga till grund för ett informerat beslut om Benny Fredrikssons varande eller inte varande på Kulturhuset Stadsteatern.

Vänligen.

Gerhard Hoberstorfer"