Sångerskans hårda kamp för att få livet tillbaka

avBenjamin Andrée

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Nana Hedin.

För tio år sedan blomstrade karriären och sångerskan Nana Hedin körade på låtar som toppade listorna över hela världen.

Sedan drabbades hon av en tumör i tungan och har kämpat för sitt liv i många år.

– De senaste tio åren har varit riktigt hårda men det har också visat mig att det går att överleva cancer, säger hon till Nöjesbladet.

Sångerskan Nana Hedin, 50, har körat bakom världsstjärnor som Britney Spears och Celine Dion, men är kanske mest känd för att vara rösten på många av E-Types största hits.

I början av juni tilldelades Nana hederspriset på Denniz Pop Awards för att hon i kulisserna bidragit stort till att med sin fantastiska röst forma det klassiska Cheiron-soundet och genom det också bidragit till det svenska musikundret.

Ett pris som tillfälligt lyser upp tillvaron för sångerskan. Hon har haft det tufft och fört en hård kamp för sin överlevnad en längre tid. För snart nio år sedan rasade tillvaron totalt när hon fick beskedet om en elakartad tumör i tungan.

– Det har varit många prövningar under de här åren, med fysiska biverkningar efter strålningen och mediciner som gjorde mig väldigt dålig. Men också psykiska. Det har varit kaos inombords, att som professionell sångerska gå igenom cancer i tungan och riskera att förlora både sin identitet, sitt levebröd och det som är mitt livs kall. Jag är ju född till att sjunga, säger hon.

Nekats syrgasbehandling

Den svåra behandlingen har gjort henne fruktansvärt strålskadad, käkbenet har dött och Nana står inför nya utmaningar.

– Vi får se vad som händer efter operationen i vinter då de ska ta bort hela käkbenet i underkäken och ersätta det med ett implantat från skenbenet, säger hon och fortsätter:

– Min tunga är fastvuxen så jag kan inte röra den alls. Jag fick lära mig att prata på nytt och det tog många år. Jag kommer inte kunna fortsätta jobba som körsångerska när jag blir frisk, trots att jag nu faktiskt kan sjunga precis som förut. Stämbanden är intakta. Det är artikulationen som inte fungerar för mig.

Enligt forskare är det bevisat att inandning av 100 procent syre ökar de vita blodkropparna så att kroppen får hjälp att läka bättre.

– Jag är i akut behov av att få ner mina infektioner både innan och efter den stora operation jag kommer gå igenom i vinter. Så jag behöver syrgasbehandling som sjukhuset hittills nekat mig. Sjukdomen har tvingat mig att gå i personlig konkurs och jag har hamnat i stora ekonomiska svårigheter, så det är pengar jag inte har. Därför har jag startat en insamling för att få ihop de pengar som behövs, säger hon.

Första priset – efter 30 år i branschen

Att få ett erkännande av branschen och tilldelas ett pris på Denniz Pop Awards kom som en total överraskning för henne.

– Jag är oerhört lycklig för priset, det betyder så mycket att äntligen få ett tack för mitt arbete som jag älskar så, säger hon och fortsätter:

– Det här är det första pris jag får efter 30 år i branschen. Jag har varit ignorerad av den svenska musikbranschen och ofta inte ens blivit inbjuden till galor. Ett år var jag till och med nominerad men blev ändå inte inbjuden.

Nana förstår att det är svårt att uppmärksamma någon som inte släppt hitlåtarna under eget namn, men tycker ändå att det känns i hjärtat att inte ens bli nämnd i de olika sammanhang då hennes röst haft så stor betydelse för låtarna och dess framgång.

– Jag blev jätteledsen då Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde sin tv-show om 90-talet och spelade hit efter hit där jag sjöng refrängerna, men de nämnde inte mitt namn en enda gång, säger hon och fortsätter:

– Samma sak skedde när E-Type var med i "Så mycket bättre". Då nämndes jag inte heller med ett enda ord. Om jag får säga det själv så har ju min röst varit helt avgörande för hans låtar. Det var inte roligt att sitta hemma och se på tv med cancer då, säger hon.

”Varför skulle jag ge upp nu?”

När man är allvarligt sjuk behöver man ofta hjälp ur den isolering man av olika anledningar själv sätter sig i.

– Jag har förlorat både släkt och vänner vilket inte alls är ovanligt om du frågar andra i liknande situation. Det är väldigt få som stannat vid min sida och ännu färre som fortfarande hör av sig efter nio år. Folk har fullt upp med sina egna liv, säger hon och fortsätter:

– För mig skulle det väldig ofta hjälpa att bara få prata en stund eller få en lång varm kram.

Trots bakslag på bakslag ger hon inte upp i första taget och Nana har hopp inför framtiden.

– Även om operationen är tuff så kommer den inte hindra mig från att försöka sjunga igen. Jag har så mycket kvar att ge. Har jag klarat mig så här långt varför skulle jag ge upp nu? De senaste nio åren har varit riktigt hårda men det har också visat mig att det går att överleva cancer. Jag ska sjunga igen!

Här hittar du mer information om Nana Hedins insamlingsprojekt.

ARTIKELN HANDLAR OM