Trump om attacken: ”Mission accomplished”

avJosefine Holmqvist

Efter nattens attacker mot militära mål i Syrien har USA:s president Donald Trump nu vaknat.

Han är mycket nöjd med angreppen – och delar med sig av detta i en tweet.

”En perfekt utförd attack i natt. Mission accomplished!”, skriver han bland annat.

Under natten till lördagen, svensk tid, beordrade USA:s president Donald Trump ett militärt angrepp mot Syrien – vilket han meddelade i ett oannonserat tal till det amerikanska folket.

Kort efter hans tal kom de första uppgifterna om explosioner i huvudstaden Damaskus. Flygräderna mot en militär postering i Homs avleddes och skadade tre civila, uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Anfallet utfördes tillsammans med Frankrike och Storbritannien – och är ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma förra helgen.

1 av 11 | Foto: LOUAI BESHARA / AFP
En syrisk soldat dokumenterar skadorna vid Scientific Studies and Research Centre (SSRC) vid Barzeh distriketet norr om Damaskus. Bilderna tagna vid en presstur som organiserats av Syriska informationsministeriet.

”En perfekt utförd attack”

Dagen efter attacken twittrar presidenten: ”En perfekt utförd attack i natt. Tack till Frankrike och Storbritannien för visdomen och kraften hos deras militär. Det hade inte kunnat vara ett bättre resultat. Mission accomplished!”.

I ytterligare en tweet skriver han att han är ”stolt över vår fantastiska militär vilken snart kommer att vara den finaste som vårt land någonsin haft. Det kommer inte att finnas något eller någon som kommer i närheten”.

Foto: Grafik Paul Wallander

Trump och May kritiseras

Rysslands president Vladimir Putin kallar attacken för en ”aggressiv handling” och har kallat till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Bashar al-Assad, Syriens president, lovar ”att trappa upp kampen – och krossa terrorismen i landets alla hörn”, enligt Reuters.

Både Donald Trump och Theresa May, Storbritanniens premiärminister, har av sina hemländer fått kritik för att de inte sökte tillstånd från ländernas parlament innan de fattade beslut om att anfalla militära mål i Syrien.

Ett flertal länder ställer sig dock bakom attacken. Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, skriver i ett pressmeddelande att ”Sverige har förståelse för den ilska som har väckts”.

ARTIKELN HANDLAR OM