Galna klausulerna i hemliga kontrakten

avPatrik Brenning

Stjärnornas avtal avslöjade: Får 1666 kronor per autograf

1 av 2

Tolv miljoner för att inte spotta på lagkamrater, 1666 kronor per autograf och förbud mot att bära röda skor.

Det är några av klausulerna världens största fotbollsstjärnor har inskrivna i sina kontrakt.

Football Leaks fortsätter att avslöja de hemliga avtal världens största fotbollsstjärnor har skrivit med klubbar och sponsorer. Bland tunga anklagelser om skattebrott återfinns också en hel del mer lustiga detaljer i artiklarna som nu publiceras av tidningar som spanska El Mundo och tyska Der Spiegel. AS har sammanställt ett axplock av dem.

Munkavle tills familjens dött

Där framgår att FC Barcelonas Neymar och Real Madrids Cristiano Ronaldo tjänar stora pengar på att vara lika flitiga med pennan som med bollen. För en serie Panini-bilder med autografer på fick Ronaldo 1666 kronor och Neymar 755 kronor – per autograf.

Ronaldo förekommer också på en annan punkt där 31-åringens omfattande anställningsavtal med personalen som arbetar i stjärnans hus avslöjas. I avtalen, som skrevs 2012, svär personalen att aldrig berätta någonting som pågår eller pågått i Ronaldos hus i Madrid fram tills den dag den siste medlemmen av portugisens familj har dött. Skulle de bryta mot löftet väntar böter fem gånger så stora som den samlade inkomst personen i fråga fått under anställningstiden – eller minst 2,9 miljoner kronor.

En annan som varit tvungen att uppföra sig är Mario Balotelli. Som Sportbladet tidigare rapporterat hade italienaren en klausul i sitt kontrakt under tiden i Liverpool som innebar en rejäl bonus om anfallaren inte misskötte sig.

1,1 miljoner för att undvika röda skor

”Om spelaren under en säsong inte blir utvisad vid tre eller fler tillfällen för våldsamt uppträdande, ha spottat på en motståndare eller någon annan person, använt obscent språkbruk eller gester eller grälat med en annan person ska han vid slutet av varje säsong den 30 juni få en bonus på en miljon pund (motsvarande tolv miljoner kronor)”, stod skrivet i kontraktet.

En som knappast behöver sådana struntsummor längre är Ezequiel Lavezzi. När 31-åringen skrev på för kinesiska Hebei China Fortune blev han lovad motsvarande 510 miljoner kronor för två år i klubben. Utöver det ordnade klubben dessutom två fullt möblerade hus, två bilar, en kock och en chaufför till Lavezzi. Som om han inte skulle ha råd med det själv.

Andra spelare har klausuler i sina avtal som snarare behandlar kultur och uppträdande. När Thomas Vermaelen skrev på för FC Barcelona 2014 lovade belgaren att ”göra sitt yttersta för att anpassa sig till det katalanska samhället och lära sig det katalanska språket”. För besväret väntade en extra bonus på 980 000 kronor per år.

Rafael van der Vaart fick i sin tur, när han skrev på för spanska Betis 2015, lova att aldrig bära röda skor – en färg som representerar rivalen Sevilla. För att hålla löftet lovades holländaren motsvarande 1,1 miljoner kronor att till exempel köpa vita sneakers för.

ARTIKELN HANDLAR OM