Mejla

Peter Kadhammar

Tänk er: Trump i bojor och en general som lovar nyval

Publicerad:
Uppdaterad:
Kan det bli handbojor för Trump? Konstigare saker har hänt, skriver Peter Kadhammar.
Kan det bli handbojor för Trump? Konstigare saker har hänt, skriver Peter Kadhammar.

KOLUMNISTER

Tänk om det finns ett tredje scenario?

Tänk om USA inte alls har en president Clinton (jaha, puh, gäsp) eller Trump (hjälp!) om ett år.

Vi är vana vid att betrakta några­ få länder som verkligt stabila demokratier.

De har naturligtvis massor med fel och brister, en del av dem har på de mest upprörande sätt brutit mot sina egna ideal och gjort sig skyldiga till fasansfulla brott, inte bara i historien utan nu.

Jag tänker på små och snälla länder som de nordiska och Schweiz. Och så tänker jag på stormakterna Frankrike, Storbritannien och USA.

Hur vi än betraktar Vietnamkriget, polisbrutalitet, cynisk maktpolitik, hyckleri, upp- rörande klasskillnader och den brottsliga invasionen av Irak, även om vi tänker på allt det och mycket mer så kvarstår ändå faktum: USA är en demokrati och dessutom den enda staten i världen jag kan komma på som varit en obruten demokrati ända sedan sin tillblivelse. (Jag medger att jag inte är inläst på Schweiz historia.)

Det är inte alls omöjligt att Donald Trump vinner och blir världens mäktigaste man.

Säkerhetsetablissemanget är inte roat av att få en överbefälhavare som undrat vad det är för problem med att använda kärnvapen, som inte märkt att Ryssland invaderat och styckat Ukraina, en man som beundrar Putin och förespråkar skendränkning som förhörsmetod.

Michael Hayden, tidigare chef för nationella säkerhetsmyndigheten NSA och underrättelsetjänsten CIA, har sagt att för-svaret tvingas vägra lyda om presidenten ger order om olagligheter som tortyr. På måndagen publicerade Hayden och 49 andra säkerhetspolitiska experter, alla med republikansk bakgrund, en varning för president Trump.

Han är inte en man som ändrar sig när han får motstånd.

Trump har visat att motstånd bara triggar honom, och den som säger emot betraktar han som en fiende som ska nedgöras och förnedras.

Donald Trump är precis den han verkar vara. Det finns ingen trevlig, eftertänksam och analytisk Donald Trump som döljer sig under narcissisten, lögnaren och översittaren.

Så hur kommer försvaret att agera om presidenten heter Trump?

Tänk tanken - jaktflyg på låg höjd med skrikande motorer över Washington, stridsvagnar på gatorna, elitstyrkor som intar Vita Huset.

Undantagstillstånd.

Donald Trump förs bort i handbojor. En general utlovar nya val. När situationen stabiliserats.

Konstigare saker har hänt.

Konstigare saker händer precis nu.

Publicerad: