Sprang ut genom gisslanhålet – och sköt mot polisen

avChristoffer Nilsson, Ebba Thornéus, Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15

En ledig polis som var på gayklubben Pulse hamnade i en eldstrid med Omar Saddiqui Mateen när massakern inleddes.

Masskytten tvingades retirera till badrummet där han tog gisslan. Efter tre timmar lyckades polisen slå upp ett stort hål i väggen.

– Ett dussintal personer sprang ut genom hålet följt av den misstänkte som kom ut beväpnad och började skjuta, säger polischefen John Mina.

Under en presskonferens på måndagen avslöjade John Mina, chef vid Orlandopolisen, tidigare okända detaljer om masskjutningen på gayklubben Pulse där cirka 350 personer befann sig.

Han berättade att en ledig polisman som arbetade extra på Pulse befann sig i byggnaden när gärningsmannen Omar Saddiqui Mateen öppnade eld mot gästerna.

– Han hamnade i en eldstrid med den misstänkte nära en av ingångarna. Fler poliser som svarat på larmet kom till platsen, tvingade den misstänkte till att sluta skjuta och i stället retirera till ett badrum där vi tror att han höll gisslan, säger John Mina.

Slog upp hål i väggen

Mateen höll sig barrikaderad tillsammans med ett 15-tal personer som tros ha varit hans gisslan. Samtidigt började polisen planera sitt nästa steg: hur de skulle kunna rädda personer som befann sig på klubben samt oskadliggöra gärningsmannen.

Efter tre timmar utfördes en kontrollerad detonation.

– Jag fattade beslutet att vi skulle spränga ett hål i väggen. Men sprängladdningen penetrerade inte väggen helt och vi använde ett av våra fordon för att slå sönder ett hål. Ett dussintal personer sprang ut genom hålet följt av den misstänkte. Han kom ut beväpnad med pistol, gevär och började skjuta. Eldstriden med poliser slutade med att han dog, säger John Mina.

Utöver gärningsmannen dog 49 personer. 53 skadades.

– Siffran 49 syftar till antalet offer, gärningsmannen är inget offer, säger Paul Wysopal vid FBI i Orlando.

John Mina vid Orlandopolisen menar att åtskilliga liv räddades tack vare polisernas agerande.

– De agerade hjältemodigt och räddade många liv, säger han.

Utreds som terrordåd

FBI utreder masskjutningen som ett misstänkt terrordåd men gärningsmannens exakta motiv är inte klarlagda. Klart är dock att han under ett larmsamtal svor trohet till terrorgruppen IS.
– Utredningen pågår i detta nu och vi kommer att rekonstruera händelseförloppet inne på nattklubben Pulse. Vi har också undersökt mer än 100 olika spår och vi kommer fortsätta med ännu fler, allt för att ge er sanningen så fort som möjligt. Men vissa saker kan komma att förbli hemliga och vi vill be om tålamod på grund av det. Vi vill berätta så mycket som möjligt så snabbt som möjligt, det är vår ambition, säger Paul Wysopal vid FBI i Orlando.

Tittar på eventuella medhjälpare

Under presskonferensen meddelade också den amerikanska åklagarkammaren att man kommer att göra allt för att få fram information kring eventuella medhjälpare.
– Vi har pågående utredningar gällande ytterligare personers eventuella inblandning i det här och vi har poliser som jobbar med det här dygnet runt. Om det finns ytterligare personer som varit delaktiga så kommer de att ställas inför rätta, säger åklagaren Lee Bentley.
Han säger också att man samlat in stora mängder av både fysiska och elektroniska bevis.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM