Coldplay: Har nog aldrig varit bättre

avErik Åberg

Nöjesbladet mötte ett av världens hetaste band inför Sverige-spelningen

1 av 5 | Foto: DAVID J PHILLIP/AP
Jonny Buckland, Guy Berryman, Chris Martin och Will Champion i Coldplay.

Coldplay krisade rejält och kämpade mot bristande självförtroende.

I dag säger de sig vara bättre än någonsin.

– Vi skulle älska att fortsätta så länge universum tillåter oss att leva, säger Chris Martin.

Coldplay har aldrig varit i en bättre fas än nu. Succébandet firar 20 år och har gått igenom en rad olika stadier. Bland annat en svår självförtroendekris.

Nöjesbladet mötte sångaren Chris Martin och gitarristen Jonny Buckland inför deras utsålda konsert på Friends arena i Solna. Men vägen till världens största arenor har inte varit lätt. Efter albumet ”X&Y” från 2005 hamnade bandet i en svacka. En djup självförtroendekris med mycket press.

– När vi var som mest kaotiska och oorganiserade kände vi press från vårt skivbolag, kommersiell press. Vi beslutade att inte bry oss om den typen av press. Den är inte så hälsosam, säger Chris Martin.

Räddningen blev ett gammalt bageri. En plats för deras nya studio och där de kunde börja skapa från noll igen.

– Vi slutade tycka om att göra musik och det blev stressigt. Men att ha den platsen betydde att vi kunde gå tillbaka utan någon press och börja tycka om att göra musik igen, säger Jonny Buckland.

På ny kurs med en världshit

Ur krisen kom världshiten ”Viva la vida” som tog sig till toppen av listorna. Låten innebar också en helt ny kurs för Coldplay, som nu säger att de befinner sig i sin bästa fas någonsin.

– Just nu är vi i en fas som vi känner oss tacksamma att vara i. Vi uppskattar varandra och vi uppskattar verkligen vår publik. Vi oroar oss inte över att ta över världen. Vi är här som en service för de som vill lyssna, säger Chris Martin.

Så nu kan det bara gå utför?

– Eller bli ännu bättre. Man måste välja att vara lycklig. Vi fokuserar på det bra och tillåter de svåra att passera. Vi är populära men också impopulära, det är många som inte gillar vår musik. Vi väljare att fokusera på att underhålla de som gillar oss, säger Chris Martin.

Kritiska till brexit

Coldplay beskriver sig själva som en demokrati. Politik är viktigt för bandmedlemmarna, speciellt i tider som dessa - då Storbritannien röstat för att lämna EU.

– Vår politik som band är väldigt inkluderande. Vi tror på att vara enade, kärlek, godhet och att ta hand om varandra. Det som händer just nu, särskilt i Storbritannien är inte riktigt vad vi står för. Det är svåra tider men vi har hopp om att det blir bra någon gång, säger Chris Martin.

Bandet, som säger att de njuter mer än någonsin av att turnera, spelar ikväll på svensk mark.

– Det är ett privilegium att vara gäst här. Speciellt nu. Det känns skönt att vara välkommen i ett land i Unionen, säger Chris Martin.

Coldplay om:

Hyllningen av Viola Beach på festivalen Glastonbury:

– Vi hade ingen relation med dem. Vi läste om vad som hänt och kände igen oss i dem. Vi var så lika när vi var i början av vår karriär, då vi fått vårt första skivkontrakt och var på vår första turné. Det kändes så bekant med vad de gick igenom. Vi ville hylla dem på något sätt för att visa vår respekt, säger Chris Martin.

I publiken fanns Viola Beachs familjer när Coldplay framförde popbandets låt ”Boys that sing”.

Samarbetet och framtiden med stjärn-DJ:n Avicii:

– Jag kom på idén att jobba med honom och frågade resten av bandet. Vi har en låt till som vi kanske kommer att färdigställa en dag. Jag älskar honom och älskade att jobba med honom. De mest udda samarbetet är ofta det bästa, säger Chris Martin.

Avicii och Coldplay har tillsammans gjort låten ”A sky full of stars”.

ARTIKELN HANDLAR OM