Osäkerheten är lika farlig som vad Trump kan ställa till med

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Donald Trump tillträder i januari som USA:s 45:e president.

För världen vore det bättre om Donald Trump tillträdde omedelbart.

Det är oron över vad han ska ställa till med som ligger bakom mycket av den osäkerhet som nu sveper över jordklotet.

Alla gissar och spekulerar men ingen vet hur det egentligen blir.

Det är som om världen befinner sig i ett vänteläge och är helt paralyserad. Lite samma situation som efter att britterna röstat för att lämna EU. Ett resultat som skapade fler frågetecken än det rätade ut.

Normalt kan man vara rätt säker på att en nyvald president gör det han sagt i valrörelsen att han tänker göra.

Men Donald Trump var ingen normal kandidat. Han sa väldigt många olika saker och det är svårt att veta vad av allt detta som han verkligen kan och tänker genomföra.

Osäkerhet är det värsta läget i världspolitiken. Det skapar ett maktvakuum som gör att olika aktörer antingen inte gör något alls eller tar ökade risker för att flytta fram sina positioner.

Många av Trumps uttalade positioner är väldigt diffusa. Ta Ryssland och Nato. I valrörelsen lät det som att Trump kunde tänka sig att låta Ryssland få behålla Krim och avskaffa sanktionerna. Men ingen utom Trump själv vet om detta verkligen är hans position.

Förhandlingsutspel

Han hotade också med att dra tillbaka USA:s garanti om ett kollektivt försvar av Nato ifall medlemsländerna inte betalar mer av försvarsalliansens kostnader.

Gör han allvar av dessa två punkter innebär det en total omläggning av den amerikanska politiken mot Ryssland som kommer att få stora och potentiellt dramatiska följder för Europa.

Men kanske är Trumps Nato-uttalande mer att se som ett förhandlingsutspel. Om alla Nato-länder ökar sin försvarsbudget, som många har indikerat att de kommer att göra, så fortsätter Nato precis som tidigare. Ingen orsak till ökad oro.

Kanske är Trumps välvilliga tongångar mot Putin också en förhandlingstaktik. Det är inte alls säkert att USA backar från positionen att Krim tillhör Ukraina eller slopar sanktionerna utan ryska eftergifter.

Trump har sagt att han tänker säga upp kärnavtalet med Iran men kommer han verkligen att göra det? Effekten blir i så fall att Iran får fritt fram att fortsätta sina försök att skaffa sig kärnvapen. Då blir USA:s alternativ att bomba Irans kärnanläggningar. Är det verkligen något Trump är beredd att göra när han samtidigt säger att han inte vill dra in USA i en massa onödiga krig?

Ingen ideolog

Trump är visserligen enväldig i sina beslut men han kommer att omge sig med en stab av ministrar, rådgivare och experter som kommer att påverka hans ställningstaganden.

Företrädaren Obama sa i går att han kunde garantera att "verkligheten kommer att tvinga Trump att anpassa sig".

Många har dragit paralleller med 30-talet efter valet av fastighetsmiljardären till USA:s president. Men Trump är ingen ny Hitler. Han är ingen ideolog. Hans kunskaper på det utrikespolitiska området framstår som ytterst begränsade. Han kan visserligen ställa till stor skada just därför men det är också möjligt att alla omkring honom kommer att ha en dämpande effekt på Trump. Riskerna är stora men det är inte givet att vi får det kaos som så många fruktar.

När Berlinmuren föll den 9 november 1989 var det starten på en ny världsordning. Nu finns det experter som ser valet av Trump den 8 november 2016 som en liknande vändpunkt. Det återstår att se.

Skräcken för vad som ska hända är lätt att inse med tanke på Trumps alla utspel. Men oron i sig kan vara lika ohälsosam som de eventuella förändringar som Trump tänker vidta.

Enda sättet att få slut på osäkerheten är att låta Trump börja jobba och se vad han i praktiken kommer att göra. Därför är det olyckligt att vi får vänta två månader till innan världen får svar på sina frågor. Under tiden kan mycket hända.

Värst av allt är om det blir som efter brexit, att osäkerheten bara fortsätter. Vi vet lika lite i dag om hur ett brittiskt utträde ska gå till som efter valet för ett halvår sedan.

Låt oss hoppas att Trump inte håller oss på halster lika länge.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM