Hamilton tog pole position på Monza

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Monza kräver riktigt starka motorer.

Därför var det ingen som kunde hota Mercedes.

– Det verkar som om de lever i en egen värld, säger Ferraris Sebastian Vettel.

Foto: TT

Ferrari hade stora förhoppningar inför hemmaloppet på Monza. Teamet kommer med en uppdaterad motor, men trots det kunde de inte hota Mercedes. Lewis Hamilton tog pole position (1.21,135) och han var ungefär två sekunder snabbare än den tid som gav honom första startruta förra året. Han har vunnit de två senaste deltävlingarna på Monza och leder också VM med nio poäng före sin teamkollega Nico Rosberg.

– Jag är väldigt glad i dag, säger Lewis Hamilton som tog sin femte pole position på Monza, det har bara Ayrton Senna och JM Fangio klarat av tidigare.

– Jag fick reda på att jag hade chansen att tangera deras rekord inför helgen och jag hade det i bakhuvudet. Det är otroligt stort att få vara på samma ställe som den. Det sista varvet som jag körde var helt fantastisk.

Halvsekund efter

Nico Rosberg, som vann i Belgien förra söndagen, var nästan en halv sekund efter sin teamkollega och startar från andra ruta. Bakom honom delar Ferraris Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen andra startled. Williams Valtteri Bottas körde in som femma i kvalet, en tusendel snabbare än Red Bulls Daniel Ricciardo som var placeringen före sin teamkollega Max Verstappen.

För Sauber med Marcus Ericsson och Felipe Nasr tog kvalet slut redan i Q1. Nasr var knappt före Ericsson på plats 18, Ericsson var 19:e man.

– Det är en besvikelse helt klart. Vi har haft en bra helg, men får inte till det i kvalet, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Balansen i bilen var bra på den tredje träningen, men sedan var det överstyrt under den sista delen av varvet. Därför får jag inte riktigt ihop det.  Nu blir det ett tajt race i morgon. Det är många team som ligger inom två tiondelar och det gäller att ta fajten i morgon.

Sauber var bara snabbare än båda bilarna från Renault och Esteban Ocon från Manor.

Italiens GP är det sista loppet i Europa 2016 och det startar kl 14.00 i morgon söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad: