Polischef omplaceras efter bok om Kim Wall

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Polischefen Jens Møller Jensen petas från posten som chef för Köpenhamnspolisens mordrotel.

Orsaken är att han skrivit en bok om utredningen av mordet på Kim Wall – som kan utgöra ett brott mot tystnadsplikten.

Jens Møller Jensen ledde Köpenhamnspolisens utredning av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Nu har han petats som chef för mordroteln och anmälts till polisens disciplinnämnd för brott mot tystnadsplikten, rapporterar den danska tidningen Politiken.

Polischefen Jens Møller Jensen utreds för brott mot tystnadsplikten efter att ha skrivit en bok om utredningen av mordet på Kim Wall. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polischefen Jens Møller Jensen utreds för brott mot tystnadsplikten efter att ha skrivit en bok om utredningen av mordet på Kim Wall. Arkivbild.

Anledningen är Møller Jensens bok om ubåtsmordet, ”Opklaret”, som gavs ut i förra veckan. Polisen bekräftar detta i ett mejl till Politiken.

I boken har han bland annat läckt uppgifter om terrordåden i Köpenhamn 2015 och publicerat identifierande uppgifter om en misstänkt som aldrig åtalats.

Flyttas från sin post

”Under utredningens gång är Jens Møller tillfälligt omplacerad, så att han inte ansvarar för det område som kan bli en del av utredningen”, skriver kommunikationschefen Tasja Norre Parize till tidningen.

När utredningen är klar kommer arbetsgivaren ta ställning till om han kan återvända till sin chefsroll eller inte.

Svaret: ”Ska ställas till svars”

I en tidigare intervju med Politiken fick Jens Møller Jensen frågan om inte boken bröt mot tystnadsplikten.

– Jag hoppas innerligt inte att jag sagt något i boken som jag inte får säga. Men om jag har brutit mot tystnadsplikten ska jag ställas till svars som alla andra, sade han.

Publicerad: