Talar ut om allvarliga skadan: ”Dramatiskt”

avMartin Tolén

Brett Maron sänktes och vårdades på intensiven.

Nu talar Kristianstadsmålvakten ut om skräckskadan som gällde liv eller död.

– Jag är tacksam och hade tur som fick de här skadorna i Sverige, säger hon till Kristianstadsbladet.

I slutet av september sänktes Kristianstadsmålvakten Brett Maron, 32, efter en duell med Rosengårds Celia Jimenéz Delgado.

Amerikanskan fortsatte dock att spela innan hon tvingades ge upp i mitten av andra halvlek och fördes till sjukhus i Malmö där hon vårdades på intensiven med en inre blödning, skada på njuren och en spricka på urinröret.

– Hon har mått mycket sämre, så det ser inte så bra ut. Hon är inte på väg hem om man säger så. Hon har jättemycket smärta och går på morfin. Det är en farlig skada, det är inget att skämta om, sa tränaren Elisabet Gunnarsdottir då.

”Väldigt dramatisk skada”

Maron vårdades på sjukhus i en dryg vecka.

Och först nu, mer än en månad efter mardrömsskadan, berättar Maron att skadan gällde liv eller död.

– Har man en inre blödning så är det väldigt allvarligt. Jag vet inte vad jag ska säga, det var en väldigt dramatisk skada, säger Maron till Kristianstadsbladet och fortsätter:

– Läkarna var förvånade över att jag återhämtade mig så snabbt och det berodde på att jag var i bra fysisk form. Sedan är jag tacksam och hade tur som fick de här skadorna i Sverige, sjukvården här är fantastisk.

”Får inte hända igen”

Maron ska genomgå ytterligare en operation, men har siktet fullt inställt på en comeback.

Däremot riktar hon viss kritik mot huvuddomaren Tess Olofsson och Svenska Fotbollförbundet.

– Jag vill inte döma alla domare, men jag fick känslan av att det var bråttom och forcerat. Om hon nu ändå kallade in båren så kunde hon ha ropat in matchläkaren också. För spelarnas säkerhet och när det blir kontaktskador så är det bättre att kolla upp skadan med läkare än en gång för mycket än en gång för lite.

– Som jag har förstått har händelsen kommit upp på högsta nivå och samtal förs. Jag hoppas att det här blir en väckarklocka, det får inte hända i framtiden igen.

ARTIKELN HANDLAR OM