Trafikkaos efter snökanonen från Östersjön

Av: Christoffer Nilsson, Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Snökanonen från Östersjön har orsakat kaos i trafiken.

På E4 i Stockholms län har flera masskrockar med minst ett 60-tal fordon ägt rum och den glashala vägen stängdes av helt.

– Det är ingen idé att ge sig ut på E4, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Det har snöat ordentligt i dagar.

Och än är det inte över.

Snöovädret som bildas över Östersjön dundrar in över landet och får extra skjuts av blåsten. Snökanonen når framför allt Skåne och den svenska ostkusten samt Öland och Gotland.

Under natten gick Trafikverket ut med ett viktigt meddelande om stora störningar i väg- och järnvägstrafiken till följd av snöbyarna.

– Det råder mycket besvärligt väglag i stora delar av landet. På vår väglagskarta har vi rödmarkerade vägar för mycket besvärligt väglag i hela Skåne och sedan norrut längs ostkusten upp till Sundsvall, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.

I varningsmeddelandet skriver man om det kraftiga snöovädret som i natt började härja över de sydöstra delarna i landet.

Stopp på E4

Under natten inträffade flera olyckor i samband med det kraftiga snöfallet och även under morgonen har larmen inkommit i strid ström från de drabbade områdena.

I Stockholms län har E4 varit olycksdrabbad. Enligt polisen är vägen glashal. Vid 08-tiden blev det stopp i norrgående riktning efter en olycka utanför Södertälje där flera fordon var inblandade. En kort tid senare blev det totalstopp på E4 mellan Södertälje och Järna efter ytterligare en olycka med flera fordon.

– Man kan säga att det är tvärstopp i båda riktningar mellan Tumba och Järna. Det är en rad olyckor med många fordon inblandade. Det är uppgifter om 20 fordon i en, 30 i en och 10 i en annan. Vi räknar med att det här kommer ta hela förmiddagen. Det är ingen idé att ge sig ut på E4, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Ett 20-tal fick uppsöka sjukhus efter masskrockarna på E4. Ingen ska ha skadats allvarligt. Situationen fick sjukhuset i Södertälje att gå upp i stabsläge för att kunna hantera mängden patienter.

Många olyckor har även inträffat i Skåne på vägarna E6 och E65.

I söder stängdes sedan Öresundsbron av i båda riktningar efter en trafikolycka. Vägen kunde senare öppna igen.

Avråder privatpersoner

Trafikverket varnar också för tidvis hårda vindbyar, vilket medför risk för drivbildning som kan försvåra för bilar och tåg.

”Trafikverket avråder privatpersoner från att ge sig ut med bil på vägarna i de drabbade områdena om det inte är nödvändigt”, står det.

– Om man går ut och känner sig tveksam är det kanske bättre att stanna hemma, säger Beisi Sundin vid Trafikverket.

SMHI klass 1-varnar för snöfall i hela sju distrikt. Man tror att de kraftiga snöbyarna långsamt kommer att mattas av senare under dagen.

Tåg inställda

Tågsträckorna som rör Linköping–Västervik, Linköping–Kalmar, Oskarshamn–Berga och Ystad–Simrishamn är avstängda och ersättningsbussar är inkallade.

Du som ska ut i bil- och tågtrafiken uppmanas följa väderleksrapporter, järnvägsföretagen och Trafikverket för den senaste informationen.

Polisen i Stockholm har under förmiddagen haft ett stabsmöte för att diskutera det aktuella trafikläget.

– Vi behöver samordna för att se hur läget ser ut eftersom det är så halt ute och vi behöver se till så att trafiken flyter på så bra som möjligt, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson från polisen i Stockholm.

Publicerad: