Rebeller: Gaddafis son död

Publicerad:
Uppdaterad:

Muammar Gaddafis son Khamis dödades natten till fredagen av Nato-bomber, uppger rebeller. Ytterligare ett 30-tal ska ha dödats vid attacken.

Khamis har lett den trettioandra bepansrade brigaden som anklagas för flera hårda angrepp på civila.

Det inte första gången det ryktas att Khamis mist livet, i mars förekom uppgifter om att han dödats i Tripoli. Regimen har förnekat uppgifterna, men har däremot påstått att sonen Saif al-Arab dödats av Nato.

Kan ha varit danska plan

Attacken som enligt rebellernas talesperson Mohammed Zawawi dödade Gaddafis son Khamis, ska ha vara riktad mot en kommandocentral i staden Zlitan. Zlitan är en av de platser som under den senaste tiden sett hårdast strider och en väsentlig del av Natos bomber har fällts i området.

Danska Ritzau skriver att danskt flyg har fällt bomber i området under den senaste tiden.

I slutet på april meddelade regimen att Gaddafis son Saif al-Arab dödats i ett Nato-angrepp. Enligt tidningen The Guardian, som citerade diplomatiska källor, var det danskt flyg som då fällde bomberna.

Nato bekräftar inte

Nato säger att de känner till uppgifterna om att Gaddafis son Khamis ska ha dödats.

– Vi känner till rapporterna men vi kan inte bekräfta något, säger en Nato-tjänsteman i telefon till TT.

Som i tidigare fall där Nato anklagats för att försöka döda medlemmar av Gaddafis regim förnekar Nato att de siktar in sig på enskilda individer. Samtidigt lovar Nato utreda eventuella civila dödsoffer.

– Vi tar allvarligt på civila dödsoffer och vi undersöker det som vi alltid gör, säger tjänstemannen.

Rebeller har sagt att attacken ska ha skett sent på torsdagen eller tidigt på fredagen nära staden Zlitan. Enligt Nato har två attacker genomförts i närheten av Zlitan under den tiden. Den ena ska ha skett kvart över åtta på torsdagskvällen och då attackerades ett ammunitionsförråd. Två och en halv timme attackerades lokaler tillhörande militärpolis.

TT

Publicerad: